Skip to main content
Európai Uniógazdaságjogpolitika

Az Európai Parlament készen áll a tárgyalásra a digitális munkaerő-platformokon dolgozókra vonatkozó szabályokról

Szerző: 2023. február 6.No Comments

„Csütörtökön a Parlament elfogadta tárgyalási mandátumát a digitális munkaügyi platformokon dolgozókra vonatkozó szabályokról.

376 képviselő szavazott a tagállamokkal folytatandó tárgyalásokra vonatkozó mandátum mellett, 212-en ellene és 15-en tartózkodtak. Az új jogszabályról szóló tárgyalások akkor kezdődhetnek meg, ha a tagállamok is döntenek saját álláspontjukról.

Az új előírások azt szabályoznák, hogyan kell helyesen meghatározni a platformokon dolgozók foglalkoztatási státuszát, valamint azt, hogy a digitális munkaerő-platformok hogyan használjanak algoritmusokat és mesterséges intelligenciát a munkavállalók ellenőrzésére és értékelésére.

Háttér

A tárgyalási mandátumot Roberta Metsola, az EP elnöke január 16.-án, hétfőn jelentette be a plenáris ülésen. Mivel a képviselők egytizede (egy vagy több képviselőcsoport vagy egyéni képviselő, illetve a kettő kombinációja) 24 órán belül kifogást emelt az ellen, a mandátumot a teljes ház előtti szavazásra kellett bocsátani (az eljárási szabályzat 71. cikke).”

Forrás:
Digitális munkavállalók: az EP készen áll a tárgyalásokra az új szabályokról; Európai Parlament; 2023. február 2.
Lásd még: