Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődés

Maruzsa Zoltán: Az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatás megkönnyíti az ügyintézést

Szerző: 2023. február 26.No Comments

„Az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatás, amely az állami adatbázisok összekapcsolásával jött létre, megkönnyíti az állampolgárok ügyintézését – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón.

Az államtitkár elmondta: az Oktatási Hivatal (OH) két évtizede fejleszti a különböző szakrendszereit, néhány esztendeje pedig felmerült, hogy ezek összekapcsolásával és az adatok közzétételével „le lehet fedni a teljes oktatási életutat”.

Az OH weboldalán, ügyfélkapus alkalmazásban érhető el az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatás, amelyben elektronikusan hozzáférhetők a nyilvántartásokban kezelt legfontosabb adatok. Jellemzően az elmúlt két évtized adatai találhatók meg olyan tanulmányokról, amelyek valamilyen állami bizonyítvánnyal zárultak – fejtette ki Maruzsa Zoltán.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt, hogy évente nagyon sokan fordulnak a hivatalhoz azért, mert például munkavállaláshoz szükségük lenne elveszett bizonyítványaikra. Ezzel a szolgáltatással az ügyfélkapuval rendelkezők akár külföldről is hozzájuthatnak az Oktatási Hivatal nyilvántartásaiban tárolt egyes oktatási adataikhoz – emelte ki Brassói Sándor, hozzátéve, az itt szereplő adatok hitelesnek tekinthetők. A kiskorúak adataihoz a szülők juthatnak hozzá – jegyezte meg az OH elnöke. Beszámolt arról is, hogy a tavaly óta elérhető szolgáltatást eddig mintegy tizenkétezren vették igénybe. „Biztos vagyok benne, hogy egyre inkább rászoknak az állampolgárok” – mondta Brassói Sándor. Elmondta, hogy mobiltelefonra is optimalizált a rendszer.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint a merfoldkovek.oh.gov.hu weboldalon elérhető szolgáltatásban a felhasználó megtekintheti az információkat arról, mettől meddig, melyik oktatási intézményben folytatott tanulmányokat, megnézheti érettségi bizonyítványa, nyelvvizsga-bizonyítványa és felsőfokú oklevele adatait, a köznevelésben, illetve a felsőoktatásban létesített alkalmazotti jogviszonyának adatait, diákigazolványa adatait, szaktanácsadói, szakértői és vizsgaelnöki névjegyzéken rögzített adatait.

Az információkról igazolást is lehet kérni, ha pedig adatai hiányosak vagy helytelenek, lehetőség van hibajelzések küldésére.”

Forrás:
Maruzsa Zoltán: Az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatás megkönnyíti az ügyintézést; Híradó.hu / MTI; 2023. február 21.
Oktatási Mérföldkövek