Európai Unióközigazgatás: külföldönpolitika

Megtiltották az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa dolgozóinak a TikTok használatát

Szerző: 2023. február 26.No Comments

„A Bizottság szervezetirányító tanácsa a kiberbiztonságának növelése érdekében úgy határozott, hogy felfüggeszti a TikTok alkalmazás vállalati eszközökön és a Bizottság mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön való használatát. Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy megvédje a Bizottságot a kiberbiztonsági fenyegetésektől és tevékenyésgektől, amelyek felhasználhatók a Bizottság szervezeti környezete elleni kibertámadásokra. Az egyéb közösségimédia-platformok biztonsági fejleményeit is folyamatosan felül fogják vizsgálni.

Az intézkedés összhangban van a Bizottságnak a mobil eszközök munkahelyi kommunikációban való használatára vonatkozó szigorú belső kiberbiztonsági politikájával. Ez kiegészíti a bizottsági alkalmazottaknak szóló, régóta érvényes tanácsot, hogy a közösségimédia-platformok használata során alkalmazzák a bevált gyakorlatokat, és napi munkájuk során tartsák fenn a kiberbiztonsági tudatosság magas szintjét.

A Bizottság elkötelezett annak biztosítása mellett, hogy személyzete megfelelő védelemben részesüljön a növekvő kiberfenyegetésekkel és -eseményekkel szemben. Ezért kötelességünk, hogy a lehető leghamarabb reagáljunk a potenciális kiberriasztásokra.

A mai felfüggesztés olyan belső vállalati döntés, amely szigorúan a mobilszolgáltatásra használt eszközök használatára korlátozódik.”

Forrás:
A Bizottság megerősíti a kiberbiztonságot és felfüggeszti a TikTok vállalati eszközökön való használatát; Európai Bizottság; 2023. február 23.
A geopolitikai hisztéria jegyében fogant rendelethez lásd még:
Brussels moves to ban Eurocrats from using TikTok; Jamil Anderlini, Clothilde Goujard; Politico; 2023. február 23.
EU bans its diplomats from using TikTok, too; Stuart Lau, Cerulus Laurens; Politico; 2023. február 24.