Skip to main content
Európai Unióközigazgatás: külföldönpolitika

EU védelmi politika: Kanadát felkérték a NetLogHubs projektben való részvételre

Szerző: 2023. február 27.No Comments

„A Tanács a mai napon határozatot fogadott el, amelyben megerősítette, hogy Kanadának az Európai Logisztikai Csomópontok Hálózata és Művelettámogatási Hálózat elnevezésű, állandó strukturált együttműködés (PESCO) keretében végrehajtott projektben való részvétele teljesíti a 2020. novemberi (KKBP) 2020/1639 határozatban foglalt általános feltételeket, és jelentős értéktöbbletet biztosít a projekt számára.

A projektkoordinátor országok, azaz Németország, Franciaország és Ciprus – Kanada 2022. júniusi kérésére válaszul – hivatalosan is felkérhetik Kanadát, hogy vegyen részt ebben a PESCO-projektben.

A NetLogHubs elnevezésű PESCO-projekt arra irányul, hogy a meglévő logisztikai létesítmények hálózatának használatával létrejöjjön egy multinacionális hálózat a következők céljára: a műveletekhez szükséges felszerelések előkészítése, az alkatrészek vagy lőszerek tárolására szolgáló területek közös használata, valamint a szállítási és telepítési tevékenységek összehangolása. A hálózatnak köszönhetően csökkenni fog a reagálási idő, és erősödik a katonai műveletek kapacitása és fenntarthatósága. A PESCO-projekt a Katonai Mobilitás elnevezésű projekthez is szorosan kapcsolódik.

Háttér

Az állandó strukturált együttműködés (PESCO) az EU védelmi politikájának egyik pillére. Védelmi együttműködési keretrendszert képez azon 25 részt vevő uniós tagállam között, amelyek szigorúbb kötelezettségvállalásokat tettek egymás tekintetében. E tagállamok közösen fejlesztenek védelmi képességeket, koordinálnak beruházásokat, javítják fegyveres erőik műveleti készenlétet, interoperabilitását és rezilienciáját, valamint együttműködést folytatnak projektek keretében.

A Tanács 2020. november 5-én elfogadta a harmadik államok egyes PESCO-projektekben való részvételére irányuló kivételes felkérés általános feltételeinek meghatározásáról szóló (KKBP) 2020/1639 határozatot. A részvételt kérelmező országoknak politikai, jogi és anyagi feltételeket kell teljesíteniük, beleértve azt is, hogy osztják az EU alapját képező értékeket és nem tesznek az EU és tagállamai biztonsági és védelmi érdekeivel ellentétes lépéseket.

Forrás:
Állandó strukturált együttműködés: Kanada felkérést kap, hogy vegyen részt a NetLogHubs projektben; Európai Unió Tanácsa; 2023. február 20.