energiaEurópai Unió

Uniós helyreállítási terv: az EU Tanácsa elfogadta a REPowerEU-fejezetről szóló rendeletet

Szerző: 2023. február 27.No Comments

„A Tanács a mai napon hivatalosan is elfogadta azt a módosító rendeletet, melynek célja, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközbe REPowerEU-fejezeteket építsenek be. A REPowerEU célja, hogy az EU energiaellátásának diverzifikálása és az orosz fosszilistüzelőanyag-behozataltól való függőségének megszüntetése révén megerősítse az Unió stratégiai autonómiáját. Ez az elfogadási eljárás utolsó lépése.

Ami a gyakorlati oldalt illeti, a tagállamok egy új résszel, a REPowerEU-fejezettel egészíthetik majd ki a Next Generation EU keretében készítendő nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveiket, méghozzá annak érdekében, hogy olyan kulcsfontosságú beruházásokat és reformokattudjanak finanszírozni, amelyek elősegítik a REPowerEU célkitűzéseinek elérését.

A REPowerEU egyik fő célkitűzése az uniós energiarendszer rezilienciájának, biztonságának és fenntarthatóságának növelése a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség szükséges csökkentése és az energiaellátás uniós szintű diverzifikálása révén, többek között a megújuló energiaforrások szélesebb körű alkalmazása, valamint az energiahatékonyságnak és az energiatárolási kapacitásnak a növelése révén.

További 20 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatás áll majd rendelkezésre a beruházások és a reformok finanszírozására. A finanszírozás forrását az Innovációs Alap (60%) és az ETS kibocsátási egységek előreütemezése (40%) biztosítja majd.

Az allokációs kulcs egy olyan képlet, amely figyelembe veszi a kohéziós politikát, a tagállamok fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét és a beruházási árak emelkedését.

A tagállamok további lehetőségeket kapnak arra, hogy hiteltámogatást kérjenek, többek között a bruttó nemzeti jövedelem 6,8%-át meghaladó kérelmek esetében is, amennyiben a vonatkozó feltételek teljesülnek. A tagállamoknak lehetőségük lesz önkéntes átcsoportosításra a brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékból.

Háttér és további lépések

Az Európai Bizottság 2022. május 18-án előterjesztette a REPowerEU csomagra vonatkozó javaslatát, amely módosítja a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendeletet és más jogalkotási aktusokat.

A Tanács 2022. október 4-én fogadta el a javaslatra vonatkozó álláspontját. Az Európai Parlament november 10-én több módosítást is elfogadott a jogalkotási javaslatra vonatkozóan, melyek eredménye a Tanáccsal folytatott tárgyalások során képviselt álláspontját alkotja.

A háromoldalú tárgyalások november 16-án kezdődtek meg, és a 2022. december 14-én létrejött ideiglenes megállapodással értek véget.

Az Európai Parlament 2023. február 14-én első olvasatban elfogadta a rendeletet. Most, hogy a Tanács is elfogadta a rendeletet, az kihirdetésre kerül majd az EU Hivatalos Lapjában, és az azt követő napon hatályba lép.

Forrás:
Uniós helyreállítási terv: a Tanács elfogadta a REPowerEU-fejezetről szóló rendeletet; Európai Unió Tanácsa; 2023. február 21.