Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatörvények, határozatok

Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvénytervezet

Szerző: 2023. március 13.No Comments

Tartalmi összefoglaló a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvénytervezethez

A törvénytervezet szabályozza a nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási keretrendszer kialakítását és működtetését, valamint a nemzeti kiberbiztonsági tanúsító hatóság feladatait. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (a továbbiakban: SZTFH), illetve – a hadiipari kutatással, fejlesztéssel, gyártással és kereskedelemmel összefüggő kiberbiztonsági tanúsító hatósági feladatok tekintetében – a Kormány által kijelölt hatóság kerül kijelölésre nemzeti kiberbiztonsági tanúsító hatóságként.
A kiberbiztonsági tanúsítás biztosítja, hogy az infokommunikációs termékek és szolgáltatások típusai, illetve fajtái tekintetében érvényesüljenek a kiberbiztonsági elvárások és követelmények. Ezen követelményeket a termék gyártójának vagy a szolgáltatás nyújtójának kell teljesítenie. A követelményeknek való megfelelést olyan akkreditált megfelelőségértékelő szervezetek vizsgálják, amelyeket a tanúsító hatóság nyilvántartásba vett és e tevékenységük folytatását engedélyezte.

A társadalmi egyeztetés során a véleményeket 2023. március 1-ig várjuk, a tarsadalmiegyeztetes@kormanyiroda.gov.hu  email címen.”

Forrás:
Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvénytervezet; Miniszterelnöki Kabinetiroda; 2023. február 21.
Szerkesztői megjegyzés: A határidő ugyan már lejárt, de véleményeket még lehet beküldeni.