Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldöntudomány

Betiltották Olaszországban a ChatGPT chatbotot

Szerző: 2023. április 3.No Comments

„Törvénytelen lehet a szolgáltatás működtetése az Európai Unió területén.

Váratlan pofont kapott az OpenAI, az olasz adatvédelmi hatóság pénteken betiltotta az ingyenes és fizetős verzióban is elérhető ChatGPT chatbotját az országban. A tájékoztatás szerint a hatósági vizsgálat alapvetően a ChatGPT márciusi adatszivárgása miatt kezdődött, egy bug miatt illetéktelenekhez férhettek hozzá a felhasználók csevegési naplóihoz és kártyaadataihoz.

A hatóság szerint az OpenAI semmiféle információt sem biztosít a felhasználók számára az adatgyűjtési praktikáiról, továbbá az sem világos, hogy miféle jogi alapja van a rendszer tanítására szerzett információk internetről való begyűjtésének. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a ChatGPT súlyosan sérti a GDPR-t, így betiltja Olaszországban a szolgáltatás működését.

A döntésre reagálva szombaton az OpenAI egy szimpla geoblokkolással elérhetetlenné tette az olaszok számára a ChatGPT-t. A szolgáltatás weblapját betöltve a szokásos honlap helyett egy tájékoztató oldal fogadja a felhasználókat a kialakult helyzetről, a fiókjaikból váratlanul kizárt fizetős ügyfeleknél a cég automatikusan letiltja a havidíj levonását.

A tiltás nem vonatkozik automatikusan az összes olyan szolgáltatásra, amely integráltan tartalmazza a ChatGPT technológiát, így például a Microsoft Bing chatbotja is elérhető maradt az olaszoknál.”

Forrás:
Betiltották Olaszországban a ChatGPT chatbotot; Origo; 2023. április 2.
Lásd még:

„Az olasz miniszterelnök-helyettes szerint a technikai forradalom mindig rejt veszélyeket, de lehetőségeket is.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettese vasárnap bírálta a független adatvédelmi hatóság döntését a ChatGPT chatbot ideiglenes betiltásáról. Szerinte túlzottnak tűnik a magánélet védelmével kapcsolatos aggályok miatt elrendelt döntés. A Microsoft által támogatott ChatGPT-t pénteken kapcsolták le Olaszországban, miután a nemzeti adatvédelmi hatóság aggályokat fogalmazott meg az adatvédelem lehetséges megsértése miatt, valamint azért, mert nem ellenőrizték, hogy a felhasználók idősebbek-e 13 éveseknél, ahogyan azt a hivatal korábban kérte.

Olaszország az első nyugati ország, amely fellépett egy mesterséges intelligencia által működtetett chatbot ellen, emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters.

Aránytalannak tartom az adatvédelmi felügyelet döntését, amely hozzáférhetetlenné tette a ChatGPT elérését Olaszországból – írta a Liga párt vezetője az Instagramon. Salvini, aki egyben közlekedési miniszter is, „képmutatónak” tartja a szabályozó hatóság lépését.

Szerinte józan észre van szükség, mivel „az adatvédelmi kérdések gyakorlatilag minden online szolgáltatást érintenek”.
A ChatGPT tavalyi megjelenése óta valóságos technológiai őrületet váltott ki, ami arra késztette a riválisokat, hogy hasonló termékeket hozzanak létre, és a vállalatokat, hogy integrálják azt vagy hasonló technológiákat az alkalmazásaikba és termékeikbe.

Az OpenAI, amely az ügynökség kérésére letiltotta a ChatGPT-t az olaszországi felhasználók számára, pénteken közölte, hogy aktívan dolgozik azon, hogy csökkentse a személyes adatok felhasználását a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia-rendszerei képzése során.

Várjuk, hogy szorosan együttműködjünk (az olasz adatügynökséggel), és tájékoztassuk őket arról, hogyan épülnek fel és hogyan használják rendszereinket – közölték.
Salvini szerint a tilalom árthat az olasz vállalkozásoknak és az innovációnak. Reményei szerint gyorsan találnak megoldást a problémára, és helyreállítják a chatbotok hozzáférését Olaszországban.

Minden technológiai forradalom nagy változásokat, kockázatokat és lehetőségeket hoz. Helyes, hogy a szabályozók és a jogalkotók nemzetközi együttműködése révén ellenőrizzük és szabályozzuk azt, de megakadályozni nem lehet – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.”

Forrás:
Salvíni: túlzás volt lekapcsolni a ChatGPT-t Olaszországban; Világgazdaság; 2023. április 2.