Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Új állami alapadatok érhetőek el, légifelvételek és ortofotók

Szerző: 2023. április 16.No Comments

„A Lechner Tudásközponton keresztül elérhetővé váltak a Magyarországot lefedő legújabb, 2022-ben készült légifelvételek és ortofotók.

2022-ben lezajlott a hazánk csaknem teljes területére egyidejűleg kiterjedő légifelvételezés, amelyre 2015 óta most először került sor. A legfrissebb légifelvételek és az azokból előállított ortofotók állami átvétele is megtörtént, így ezek az adatok a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 2012. évi XLVI. törvény értelmében az állami távérzékelési adatbázisok részévé váltak, ahonnan földmérési és térinformatikai államigazgatási szervként kizárólag a Lechner Tudásközpont jogosult adatot szolgáltatni.

A vegetációs időszakban készült 4 sávos (RGBI) adatokból előállított ortofotók terepi felbontása 40cm/pixel. Az adatok megvásárolhatóak a geoshop.hu geoportálon a nap 24 órájában, valamint igényelhetőek az ügyfélszolgálaton, ahol WMS/WMTS szolgáltatásra való havi vagy éves előfizetésre is lehetséges szerződést kötni. A legújabb adatok alapján frissített felszínmodellek (DFM, cDFM, nDFM) igénylésére is hamarosan lehetőség nyílik az ügyfélszolgálaton keresztül.

A légifelvételezés alól csak az ukrán határ menti terület jelent kivétel, mivel a légifelvételezést végző repülőgépek nem léphették át a határt, így az érintett területen a 2020. évi a legfrissebb távérzékelt adat.”

Forrás:
Új állami alapadatok érhetőek el; Lechner Tudásközpont; 2023. április 13.