Skip to main content
közigazgatás: külföldönpolitikatechnikatudomány

A hadviselés jövőjét az MI alakítja

Szerző: 2023. május 1.No Comments

„Az idei RSA konferencia egyik beszédét meglepő módon az amerikai hadsereg nyugalmazott tábornoka tartotta.

A hadviselés jövője a mesterséges intelligencia által lehetővé tett autonóm rendszereké, és ezeket a háborúkat az űrben és a kibertérben fogják megnyerni és elveszíteni – vélte Richard Clarke nyugalmazott amerikai hadseregtábornok. „Egy ember akár 20 repülőgépet is irányíthat” – mondta Clarke az RSA konferencián tartott előadásában. Clarke tavaly az amerikai különleges műveleti parancsnokság vezetőjeként vonult nyugdíjba. „El kell gondolkodnunk azon, hogyan fogunk harcolni MI-rajokkal, autonóm hajókkal és repülőgépekkel, és hogyan fogunk kis, szétszórt rendszereket alkalmazni a hadviselés széles körében.”

Kiemelte, hogy a technológia megváltoztatta a harcteret, és ezeket az új eszközöket nagyon gyorsan a katonák kezébe kell adni, hogy az amerikai hadsereg megőrizze erejét és elsőbbségét. Miközben az USA a 9/11 utáni terrorizmus elleni küzdelemre összpontosított, más globális nagyhatalmak a fegyvereiket fejlesztették, hogy felvegyék a versenyt Amerikával – figyelmeztetett Clarke. „Kína ellopta a kutatásainkat és fejlesztéseinket, és bizonyos esetekben – például a hiperszonikus technikák terén – már meg is előzött minket”.

A szárazföldi, légi és tengeri csaták mellett a modern hadviselés az űrben és a kibertérben is zajlik, ahogyan azt a világ az ukrajnai orosz invázió során is láthatta. „Nem lesz még egy megnyert nagyobb háború anélkül, hogy ne lennének kiber- és űrháborús összetevői” – mondta Clarke, rámutatva a háború során a kereskedelmi műholdas szolgáltatások használatára. Ezek a kereskedelmi cégek gyorsabban tudnak nem titkosított műholdképeket szolgáltatni, mint a kormány által fellőtt kémműholdak Irakban és Afganisztánban.

Természetesen a műholdak a kibertámadásoknak is kiemelt célpontjai, mert mindkét félnek segíthetnek a rakéták és lövedékek hatékonyabb és pontosabb célzásában. „Gondoljunk csak bele: hogyan öltek meg az ukránok majdnem egy tucat orosz tábornokot? Ők a parancsnokságokon dolgoznak, de a műholdfelvételek lehetővé teszik az ukrán erők számára, hogy megsemmisítsék az orosz vezetési központokat” – tette hozzá. A mesterséges intelligencia alkalmazása a jövőbeli háborúkban mindenféle pusztító támadást lehetővé tesz: autonóm repülőgépek dobhatnak bombákat a városokra, vagy automatizált rosszindulatú szoftverek kapcsolhatják le az energiahálózatokat a tél közepén. De a hadseregnek és a civil társadalomnak azt is figyelembe kell vennie, hogy az ellenség hogyan használhatja a mesterséges intelligenciát dezinformációs kampányok és a deepfake anyagok létrehozására. Az érem másik oldala a technológia felhasználása az igazság érdekében: „Hogyan fogjuk érzékelni, hogy mi igaz és mi nem igaz?” – mondta Clarke. „Már láthatjuk ennek a kezdeteit, amikor az ellenfeleink megpróbálják megosztani az országunkat a közösségi média segítségével. Gondoljunk csak bele, milyen mély hamisítványok lehetnek a jövőben”.

„Az USA-nak szüksége van az igazságot feltáró technológiára, hogy a mélyhamisítványokat elválassza a valós videóktól és hangtól, és ezt el kell juttatnunk szövetségeseinkhez, sőt, még ellenségeinkhez is – vélekedett Clarke. „Hogyan fogjuk megosztani az információkat és hogyan fogjuk megjelölni a deepfake anyagokat?” – tette fel a költői kérdést. ”

Forrás:
A hadviselés jövőjét a mesterséges intelligencia alakítja; SG.hu; 2023. április 29.