Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ): értékesítési funkciókat is kiszolgál az adatgyűjtő ingyenes szoftver

Szerző: 2023. május 2.No Comments

„Alapvető értékesítési funkciókat is képesek ellátni a statisztikai adatszolgáltatást végző „Vendégem” szoftverek, amelyeket a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NTAK) regisztráló minden üzlet és turisztikai attrakció ingyenesen megkaphat – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a szoftvercsalád segíti a vállalkozásokat a digitális átállásban, két változata van, egy a vendéglátást, a másik az attrakciókat szolgálja ki.

A szoftver a vendéglátóhelyeken az adatküldés mellett használható például a rendelések rögzítésére, kezeli a terméktörzset, a sorszámhasználatot, vagy az asztalos kiszolgálást is. Ugyancsak alkalmas a fizetés vagy a borravaló regisztrálására, legyen szó helyben fogyasztásról, vagy elviteles értékesítésről. A megfelelő blokknyomtatóval pult és konyhai összesítőt is nyomtat.

A turisztikai attrakciók esetében a programmal a jegyértékesítés és jegyérvényesítés is teljes körűen elvégezhető, ide értve a jegyek kinyomtatását is.

A szoftverek internetkapcsolat mellett számítógépen, valamint okostelefonon, vagy táblagépen is használhatóak. Az egyszerűen kezelhető programok igényléséhez nincs szükség személyes ügyintézésre, a felhasználókat pedig 0-24 órás ügyfélszolgálat, online segédletek és a szoftverek kezelését részletesen bemutató kisfilmek is segítik – tették hozzá.

Emlékeztetnek arra: július 1-jétől az ország összes online pénztárgépet használó vendéglátó üzlete, a jeggyel látogatható turisztikai attrakciók, mint például a múzeumok, várak, fürdők és strandok, állat- és vidámparkok, zenés- táncos rendezvények is kötelesek adatot szolgáltatni a NTAK-nak.

Annak érdekében, hogy a vállalkozások időben felkészülhessenek az NTAK adatszolgáltatásra, az MTÜ önkéntes adatszolgáltatói tesztidőszakot is indított, így segíti a vállalkozókat, hogy a turisztikailag legforgalmasabb nyári időszakban már semmilyen fennakadást ne okozzon a napi üzletmenetben a szoftverhasználaton alapuló automatikus adatszolgáltatás – áll a közleményben.

Korábbi tájékoztatásuk szerint a szálláshelyeket követve, július 1-jétől mintegy 60 ezer vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció kezdi meg forgalmi, statisztikai adatai továbbítását.

Az MTÜ által létrehozott NTAK-ba a szálláshelyek már 2019 óta szolgáltatnak adatot; a mostani bővítéssel megvalósul a hazai turisztikai rendszer digitalizálása, ami nagymértékben növeli az adatalapú ágazatirányítás hatékonyságát és a vállalkozások versenyképességét.

A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői több szoftver közül választhatnak, ezek egyike a MTÜ által biztosított ingyenesen elérhető Vendégem elnevezésű szoftver.”

Forrás:
MTÜ: Értékesítési funkciókat is kiszolgál az adatgyűjtő ingyenes szoftver; Híradó.hu / MTI; 2023. április 24.