Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikapolitikaszakirodalomtechnikatudomány

A mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségei a korszerű nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységében

Szerző: 2023. május 1.No Comments

„…A KUTATÁSI PROBLÉMA
A posztmodern társadalmak és a formálódó multipoláris világrend korszakában a nemzetbiztonsági szolgálatok számára egyre növekvő kihívást jelent, hogy időszerű, releváns, elemzett-értékelt információkkal válaszolják meg a döntéshozók információigényeit és megalapozott előrejelzéseket készítsenek számukra. A nemzetbiztonsági rendszernek át kell gondolnia, hogy a változó és egyre
kiszámíthatatlanabb biztonsági környezetben hogyan képes megfelelni a döntéshozók elvárásainak. Ebben különös szerep hárul az elemző-értékelő szervezetekre, mint a stratégiai nemzetbiztonsági hírszerző szolgálatok központi elemeire.
A szolgálatok leterheltségének mérséklésére az együttműködés fokozása, a szervezeti átalakítás, a személyi állomány létszámának bővítése és képzése, illetve a technikai fejlesztés jelenthet megoldást.
A nemzetbiztonsági szolgálatok technikai fejlesztésének legígéretesebb iránya a mesterséges intelligencia alapú célszoftverek beszerzése és fejlesztése, jelentős mértékben fokozva a munkavégzés hatékonyságát. Nehézséget jelent a rendelkezésre álló, a szervezet szempontjából releváns megoldások és azok gyártóinak feltérképezése és a reális elvárások megfogalmazása, ami elengedhetetlen feltétele a beszerzéshez szükséges, jelentős források megigénylésének. Figyelembe kell venni az új eszközök rendszeresítésének hatásait is mind a szervezeti struktúrára, mind a személyi állomány napi munkavégzésére és a képzési rendszerre. A technikai fejlesztések esetében is fontos az integrált megközelítés, elkerülve a felesleges kiadásokat, a hatékonyságot gátló szigetszerű működést, valamint a biztonságvédelmi problémákat…”

Forrás:
A mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségei a korszerű nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységében; Erdész Viktor; Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi Doktori Iskola; a doktori védés időpontja: 2023-V-15 11:00, helye: NKE HHK Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus, IMO konerenciaterem (1101 Budapest, Hungária krt. 9-11.)
A dolgozat PDF-ben