Skip to main content
Európai Uniófenntartható fejlődésgazdaságkörnyezetvédelem

Az EU Tanácsának következtetései a bioökonómiában rejlő lehetőségekről

Szerző: 2023. május 1.No Comments

„A biomasszának az élelmiszerek, anyagok és energia előállítására való felhasználása segíthet a vidéki közösségek fellendítésében, a versenyképesség növelésében és az EU előtt álló számos kihívás leküzdésében. A mezőgazdasági miniszterek ezeket a következtetéseket fogalmazták meg azzal kapcsolatban, hogy a fenntartható és körforgásos biogazdaság milyen lehetőségeket kínál a zöldebb, méltányosabb és versenyképesebb Európát illetően.

„A bioökonómia egyértelműen alkalmas lehet azon kihívások kezelésére, amelyekkel az Unió napjainkban szembesül, az éghajlatváltozást, a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget és az élelmezésbiztonságot is beleértve. Svédország számára prioritást jelent a bioökonómia előmozdítása a vidéki területeken, különösen amiatt, hogy az lehetőséget kínál a munkahelyteremtésre és a vidékrehabilitáció ösztönzésére.” – Peter Kullgren, Svédország vidékügyi minisztere

A miniszterek az általuk előterjesztett következtetésekben hangsúlyozták, hogy a bioökonómia kulcsszerepet játszhat az európai zöld megállapodás szerinti környezetvédelmi és éghajlat-politikai célok elérésében, miközben versenyképesebbé is teszi az EU-t, segíti annak elmozdulását a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felől, valamint Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújára tekintettel erősíti az élelmezésbiztonságot. Kiemelték továbbá azt is, hogy elő kell mozdítani a kutatást és az innovációt, valamint hogy javítani kell a tudományos fejlődés és az iparpolitika egymással való összehangolását. A következtetések politikai iránymutatást nyújtanak majd az Európai Bizottság és a tagállamok számára az európai bioökonómiában rejlő lehetőségek fejlesztéséhez.

Vidéki és part menti rehabilitáció

A Tanács hangsúlyozta különösen azt, hogy a bioökonómia – az innováció ösztönzése és a munkahelyteremtés előmozdítása révén – fontos szerepet tölt be a vidéki és a part menti területek rehabilitációjában. A tagállamok megállapították, hogy figyelembe kell venni és ki kell aknázni a regionális és a helyi sajátosságokat, valamint hogy – a bioökonómiával kapcsolatos készségek és képzés vidéki közösségekben való előmozdítása révén – be kell vonni a fiatalabb generációkat.

Mezőgazdaság és erdészet

A miniszterek különösen azt vizsgálták, hogy a mezőgazdasági termelők és az erdészeti szakszemélyzet hogyan járulhatna hozzá a körforgásos biogazdaság uniós szintű előmozdításához. Megállapították egyrészt, hogy az agrár-élelmiszeripari hulladékban lehetőségek rejlenek a bioalapú alternatív erőforrások előállításával kapcsolatban, másrészt pedig azt, hogy a nem hagyományos vízforrások lehetőségeket hordoznak magukban az öntözési célú felhasználást illetően. Hangsúlyozták, hogy az erdőalapú ágazat fontos szerepet tölt be a bioökonómiában, továbbá felhívták a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodás szerepére.

Ajánlások

A miniszterek üdvözölték a Bizottságnak az európai biogazdasági stratégia végrehajtásáról szóló eredményjelentését, ugyanakkor számos ajánlást fogalmaztak meg annak érdekében, hogy elősegítsék az európai bioökonómiában rejlő lehetőségek kiaknázását. Különösen a következőkre szólították fel a Bizottságot:

  • a bioökonómia jobb integrációja valamennyi szakpolitikába, valamint a szakpolitikai koherencia biztosítása
  • a tudástranszfer megkönnyítése a kevésbé fejlett régiók és a vidéki területek irányába
  • az európai biogazdasági stratégia és a hozzá kapcsolódó cselekvési terv aktualizálása, valamint az uniós szintű intézkedések mélyreható értékelése

A miniszterek megállapították továbbá, hogy a bioökonómia a megreformált közös agrárpolitika (KAP) szerves részét képezi, és felkérték a Bizottságot annak nyomon követésére, hogy a tagállamok miként építették be azt a nemzeti stratégiai terveikbe.

Háttér

A „bioökonómia” a szárazföldi és tengeri megújuló biológiai erőforrásoknak (biomassza) – mint például a növényeknek, az erdészeti termékeknek, a halaknak, az állatoknak és a mikroorganizmusoknak – az élelmiszerek, anyagok és energia előállításához történő felhasználása.

A Bizottság 2018-ban közzétette az aktualizált uniós biogazdasági stratégiát, amely meghatározza a fenntartható uniós bioökonómia gyorsabb létrehozásának módjait. A Tanács 2019. november 29-én következtetéseket hagyott jóvá erről a stratégiáról.

A Tanács kérésére a Bizottság 2022-ben eredményjelentést tett közzé, amelyben azonosította a pozitív tendenciákat, ugyanakkor rámutatott a javításra szoruló területekre is, például arra, hogy javítani kell a földgazdálkodást, és hogy fenntarthatóbb fogyasztási mintákra van szükség.

A bioökonómia előmozdításának szükségességét az Európai Tanács is kiemelte a 2023. márciusi következtetéseiben, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy „elő kell segíteni a körforgásosabb gazdaságra való átállást a fenntarthatóság javítása […] érdekében, többek között a bioökonómiában rejlő lehetőségek megragadása révén”.

Forrás:
Egy fenntarthatóbb, versenyképesebb és reziliensebb Európa előmozdítása és a vidéki területek fellendítése: a Tanács következtetéseket hagyott jóvá a bioökonómiában rejlő lehetőségekről; Európai Unió Tanácsa; 2023. április 25.