Skip to main content
Uncategorized

Célegyenesben az uniós javaslatok a generatív MI szabályozására

Szerző: 2023. május 2.No Comments

„Jöhetnek az utolsó simítások, a tervezetbe bekerült a modellek betanítására használt, szerzői jogilag védett anyagok nyilvánossá tétele is.

Az Európai Bizottság közel két éve kezdte meg a mesterséges intelligencia uniós szabályozásának kidolgozását, ami eddig jórészt egy gleccser tempójával haladt fő céljának megvalósítása felé, hogy szigorú keretek közé szorítsa a magas kockázatúnak minősített MI-alkalmazások használatát. Az új törvényekkel az Unió enyhítené az új rendszerekből fakadó veszélyeket, másrészt vezető szerepre törekszik a szabályozás területén, miután a technológiai versenyben egyelőre látványos lemaradásban van az Egyesült Államokkal és Kínával szemben. A feladatot utóbb még jobban megnehezítette a gyors technológiai fejlődés, a felhasználók és a befektetők rohama, ami a ChatGPT múlt év végi megjelenése váltott ki.

A Reuters pénteki beszámolója szerint most lényeges előrelépés történt a tervezetek elfogadtatásában, amennyiben az Európai Parlament képviselői megállapodtak róla, hogy azokat továbbengedik a következő szakaszba, amelynek során az uniós törvényhozók és a tagállamok kidolgozhatják a törvényjavaslat végső részleteit. A háromoldalú egyeztetések során az MI-eszközöket azok kockázati szintje szerint osztályoznák, a minimálistól a korlátozottig és a magas besoroláson át az elfogadhatatlan kockázatig. Itt különösen érdekes a biometrikus alapú megfigyelés, a félretájékoztatás vagy a diszkrimináció terjesztése, és a magas kockázatú eszközök betiltását nem tervezik ugyan, de rendkívül átlátható használatot írnának elő.

Kezdik felismerni az átláthatóság szerepét

A tervezet szerint a generatív MI-eszközöket, így például a ChatGPT-t vagy a Midjourney képgenerátort alkalmazó cégeknek nyilvánossá kell tenniük, hogy rendszereik fejlesztéséhez milyen szerzői jogi védettséget élvező anyagokat használtak fel. Ez a rendelkezés egy késői kiegészítés, amelyet a hírügynökség forrásai szerint csak az elmúlt két hétben készítettek el, miután elvetették egyes bizottsági tagok javaslatát az ilyen anyagok felhasználásának tiltásáról a generatív MI-modellek betanításában. A Reuters által idézett EP-képviselő úgy látja, hogy az EP megfelelő kompromisszumot talált a konzervatívok fokozottabb felügyeletre vonatkozó kívánságaival és a túlszabályozásról szóló baloldali fantáziákkal szemben.

Mindez megnyithatja az utat a világ első átfogó, a technológiát szabályozó törvényei előtt, amelyek arányosan szabályozzák a mesterséges intelligenciát, védve a polgárok jogait, emellett előmozdítva az innovációt is. Egy iparági elemző visszafogott megközelítésről beszélt a riportban, ami nem tért el az „először betiltom, azután kérdezősködök” irányba, és az Európai Unión így tényleg a mesterségesintelligencia-technológiák szabályozásának határterületén mozog. Mint ismeretes, egyre többen találják kártékonynak a techcégek közötti versenyt a generatív MI-termékek gyors piacra viteléért: a németországi tartalomgyártók például arra szólították fel az uniós jogalkotókat, hogy tegyenek határozott lépéseket, mielőtt visszafordíthatatlan károk keletkeznének, mások szerint pedig az adatgazdaság alapjait is most kell újra lerakni.”

Forrás:
Célegyenesben az uniós javaslatok a generatív MI szabályozására; Bitport.hu; 2023. április 28.