Európai Uniógazdaságinformatika

Az Európai Unió Tanácsa a kriptoeszköz-átutalások visszakövethetőségét biztosító szabályokat fogadott el

Szerző: 2023. május 22.No Comments

„Az EU megnehezíti, hogy a bűnelkövetők kriptoeszközökkel játsszák ki a pénzmosás elleni küzdelmet célzó szabályokat. A Tanács a mai napon a pénzátutalásokat kísérő adatokra vonatkozó aktualizált szabályokat fogadott el, a kriptoeszközök átutalására is kiterjesztve e szabályok hatályát. Ez pénzügyi átláthatóságot biztosít a kriptoeszköz-átváltások tekintetében, és olyan szilárd keretet teremt az EU számára, amely megfelel az ilyen átváltásokra vonatkozó legszigorúbb nemzetközi előírásoknak, garantálva, hogy a kriptoeszközöket ne használják fel bűncselekmények céljára.

„A mai döntés rossz hír azok számára, akik kriptoeszközöket használnak az illegális tevékenységeik végzésére, az uniós szankciók megkerülésére vagy a terrorizmus és a háború finanszírozására. Európában erre nem lesz többé módjuk anélkül, hogy fény derülne a tevékenységükre – újabb fontos lépést tettünk előre a pénzmosás elleni küzdelem terén.” – Elisabeth Svantesson, Svédország pénzügyminisztere

Az új szabályok értelmében a kriptoeszköz-szolgáltatók – a tranzakció tárgyát képező kriptoeszközök összegétől függetlenülkötelesek összegyűjteni és hozzáférhetővé tenni bizonyos adatokat az általuk lebonyolított kriptoeszköz-átutalások kezdeményezőjéről és kedvezményezettjéről. Ez biztosítja a kriptoeszköz-átutalások visszakövethetőségét, és ezáltal az esetleges gyanús ügyletek könnyebb azonosítását és letiltását.

Háttér

Ez a rendelet a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályok megerősítésére irányuló jogalkotási javaslatcsomag része, amelyet a Bizottság 2021. július 20-án terjesztett elő. A csomag a pénzmosás elleni küzdelemmel foglalkozó új uniós hatóság létrehozására irányuló javaslatot is tartalmaz.

A Tanács 2021. december 1-jén fogadta el a pénzátutalásról szóló javaslatra vonatkozó álláspontját. A háromoldalú tárgyalások 2022. április 28-án kezdődtek, és a június 29-én létrejött ideiglenes megállapodással értek véget. A rendelet mai napon történt hivatalos elfogadása a jogalkotási folyamat utolsó lépése.

Forrás:
A pénzmosás elleni küzdelem: a Tanács a kriptoeszköz-átutalások visszakövethetőségét biztosító szabályokat fogadott el; Európai Unió Tanácsa; 2023. május 16.