Európai Unióközigazgatás: magyar

Navracsics Tibor mérsékelten optimista: „egyes kritikákkal nem tudunk mit kezdeni”

Szerző: 2023. május 22.No Comments

„Az EP költségvetési ellenőrző bizottságának delegációjával egyeztetett szerda délelőtt a területfejlesztési miniszter.

Az EP költségvetési bizottságának delegációjával egyeztetett szerda délelőtt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Budapesten. Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint a tárgyalás a tervezettnél hosszabb volt, de nem a vita élessége, hanem a felvetődött kérdések száma miatt. Navracsics Tibor a megbeszélés után információink szerint arról szólt, a megbeszélés tárgyszerű volt, a feleket a kölcsönös megértés szándéka vezette, ugyanakkor a tárcavezető úgy érezte, a delegáció tagjai elfogultak, és ugyanezzel vádolják a kormányt. Navracsics Tibor mérsékelten optimista, nem hiszi, hogy a küldöttség tagjai túl jó véleményt alakítanak ki, „mert láthatóan nem olvasták el a kormánytól kapott háttéranyagokat”.

Mindenesetre elmondta nekik, hogy nem az ellenzéki vezetésű Budapest megbüntetésére találták ki a szolidaritási hozzájárulást, hiszen annak befizetésével a többi tehetősebb és adott esetben kormánypárti irányítású helyhatóságnak is segítenie kell a rosszabb anyagi helyzetben lévő településeket. A politikai elfogultság vádjára reagálva elmondta, saját választókerületében 60 település van, 4 város, amelyeknek ellenzéki vezetőivel ő maga is kiválóan együttműködik a fejlesztések terén. Navracsics Tibor azt is elmondta, hogy a kormány kötelezettséget vállalt az egyajánlatos közbeszerzések 15 százalék – az uniós átlag – alá csökkentéséről, ami szerinte a kizárólag uniós finanszírozású projekteknél már meg is valósult, a nemzeti költségvetésből tervezetteknél pedig hamarosan meg fog.

A miniszter szerint a delegáció arról is beszámolt, hogy egyes külföldi cégek diszkriminációként és vegzálásként élik meg a magyar hatóságok intézkedéseit, de mivel konkrétumok nem hangoztak el, így a kritikával nem tudott mit kezdeni azon kívül, hogy meghallgatta.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva elmondta, hogy az Erasmus-programok finanszírozásával és az egyetemi kuratóriumok ügyével kapcsolatban a kormány a jövő jéten küldi el ajánlatát az Európai Bizottságnak, de lehet, elhúzódik ez az ügy, mert az oktatási terület más biztoshoz kerül a közeljövőben. ”

Forrás:
Navracsics Tibor mérsékelten optimista: „egyes kritikákkal nem tudunk mit kezdeni”; Infostart / InfoRádió; 2023. május 17.