Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarművelődéstudomány

Adatgazdász szakirányú képzés indul az ELTE Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriumának szervezésében

Szerző: 2023. május 29.No Comments

„2023 szeptemberében indul az Eötvös Loránd Tudományegyetem Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriumának szervezésében az első hazai, oklevelet adó adatgazdászképzés. A háromféléves szakképzés betekintést nyújt hazai szakmai műhelyekbe, valamint nemzetközi projektekbe.

Azzal párhuzamosan, hogy a digitálisan született, valamint a digitalizált adatterek volumene egyre nő, egyre fontosabbá válik az egyetemeken és más kutatóhelyeken, a közgyűjtemények számára és az üzleti szférában is, hogy az adatkezelés komplex feladatát képzett szakemberek támogassák. Az adatgazdászok (data steward) olyan szakemberek, akik képesek a technológiai újításokkal lépést tartva megfelelően kezelni a nagy mennyiségű digitális adatot, származzon az kutatási, gyűjteményi vagy egyéb forrásokból. A szakképzés célja olyan szakemberek képzése, akik a könyvtár- és információtudomány, a digitális bölcsészet és az IT technológia határmezsgyéjén a digitalizált vagy eleve digitálisan keletkezett adatok kezelési technikáinak magas szintű elsajátítását követően képesek ezek egyéni vagy csoportmunkában történő, a jogi keretek adta mozgástéren belüli, akár projektszerű kezelésére. Hangsúlyt fektetünk az adatok biztonságának és hitelességének biztosítására, a FAIR kutatási adatkezelés körülményeinek megteremtésére, valamint a kezelt adatok másodlagos felhasználási célokra történő kijelölésére és felhasználására, az erre alkalmas rendszerek adatokkal történő feltöltésére és üzemeltetésére.

A képzés során a résztvevők szisztematikus ismereteket szereznek az adatkezelési modellekről és munkamenetekről, valamint az adatkezelés technológiáiról. A hallgatók megismerkednek a projektszemléletű csoportmunka folyamatával és lehetőségivel, valamint mindezek jogi hátterével, azokat a szempontokat kiemelve, amely az adatok nyílt vagy éppen zárt kezelése kapcsán az átgondolt döntéseket lehetővé teszik.

A képzés gyakorlatorientált, a résztvevők a képzés során megismerik az eszközök mellett a munkafolyamatban betölthető lehetséges szerepek hatókörét is. A képzés részét képezi a különböző, magyar és külföldi kutatóhelyek, gyűjtemények gyakorlatainak megismerése, valamint egy projektfeladat végrehajtása szakmai partnereink közreműködésével.

Célcsoport

* Kutatók bármely tudományterületről, kutatási infrastruktúrák fenntartói; egyetemi, kutatóhelyi könyvtárak munkatársai, tudománymetriával, kutatástámogatással és -menedzsmenttel foglalkozó szakemberek.
* Állami intézmények, cégek adatkezeléssel, adatbiztonsággal megbízott munkatársai.
*Kulturális intézmények, köz- és magángyűjtemények munkatársai, gyűjteménykezelők, digitalizálással foglakozó munkatársak.

Milyen tudást biztosít a szakképzés? Mitől különleges?

Az adatgazdász szakma most van alakulóban: több területen is szükségessé váltak olyan szakemberek, akik a megnövekedett adatmennyiséget a technológiai újításokkal lépést tartva szakszerűen tudják kezelni. Az adatgazdászat egyre keresettebb szakterületté fejlődött.

Az ELTE TI Digitális Bölcsészet Tanszék Magyarország első oklevelet adó adatgazdász képzését nyújtja.

A szakképzés piaci, ütőképes tudást biztosít. Betekintést nyújt hazai szakmai műhelyekbe, valamint nemzetközi projektekbe.

Tanrend

A szakképzés három félévből áll, melyek alatt a résztvevők 90 kreditet gyűjtenek össze. A szakképzés kimeneti követelménye szakdolgozat és záróvizsga.

Képzés indulása: 2023. szeptember

Az e-learning anyagok tartalmazzák az elsajátítandó alapismereteket, amelyeket gyakorlati órákon tesztelhetnek a résztvevők. Az e-learning tananyag esetén a szövegek mellett videók is segítik az egyéni tanulást.

1. félév
Adatvagyon-gazdálkodási alapismeretek I.
Nyílt tudományosság elvei és gyakorlatai
Digitális szövegfeldolgozás I.
Projektirányítás az informatikában

2. félév
Adatvagyon-gazdálkodási alapismeretek II.
Adathalmazok automatizált kezelése
Információs rendszerek
Repozitóriumkezelés
Szakmai gyakorlat / Projektfeladat

3. félév
Adatkezelési szabályozások
Adatbányászat és gépi tanulás
Digitális szövegfeldolgozás II.
Korszerű adatbázisok
Szakdolgozat (Egyéni szakdolgozati felkészülés)

A jelentkezés határideje: 2023. június 2.
A képzés díja: 200 000 Ft / félév”

Forrás:
Adatgazdász képzés az ELTE-n; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ); 2023. május 24.
Adatgazdász Képzés; ELTE DH – Eötvös Loránd Tudományegyetem, TI Digitális Bölcsészet Tanszék; 2023. május