Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Fellélegezhet a vendéglátósok egy része, szakaszosan vezetik be a kötelező adatszolgáltatást

Szerző: 2023. május 29.No Comments

„A Magyar Turisztikai Ügynökség a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését javasolja. Az NTAK-regisztráció minden szereplő számára kötelező.

A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését javasolja a kormánynak a Magyar Turisztikai Ügynökség – derült ki a szervezet szerdai közleményéből. Az MTÜ javaslata alapján 2023. július 1-jétől az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozások számára lépne életbe a kötelezettség, az ennél alacsonyabb árbevételű szolgáltatók adatszolgáltatásának kezdete pedig későbbi időpontra módosulna, hosszabb felkészülési időt biztosítva így számukra. Az MTÜ felhívta a figyelmet arra, hogy az NTAK-regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező, ennek elmulasztása szankcionálható.

Az ügynökség a márciusban bevezetett tesztidőszak tapasztalatai alapján javasolta a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) való adatszolgáltatás szakaszos bevezetését a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók esetében is. Ez a szálláshelyek kapcsán 2019-ben már megvalósult.

A mostani javaslat szerint július elsejétől az NTAK-ba történő adatok szolgáltatására és továbbítására kizárólag azon vendéglátó üzlet üzemeltetője és turisztikai attrakció működtetője köteles saját vendéglátó vagy jegykezelő szoftverén keresztül, amelynek éves nettó árbevétele 2022-ben szolgáltatási helyenként meghaladta a 100 millió forintot.

Következő lépésben, 2024. január elsejétől ugyanezt az a vendéglátó üzlet üzemeltetője és turisztikai attrakció működtetője köteles megkezdeni, amelynek szolgáltatási helyenként 2022. évi nettó árbevétele több mint 12 millió forint, de nem haladta meg a 100 millió forintot. A javaslat alapján a nettó árbevétel számításakor a vendéglátóüzletek esetében a vendéglátás jellegű kereskedelmi tevékenységből származó bevételt veszik alapul, a turisztikai szolgáltatók esetében pedig a turisztikai attrakció szolgáltatásaihoz kapcsolódó jegyértékesítésből származó bevétel lesz az irányadó.

Az MTÜ javaslatában az is szerepel, hogy a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai szolgáltatók számára az NTAK adatszolgáltatás ne legyen kötelezően előírva. Ugyanakkor a 2021. november elsején életbe lépett regisztrációs kötelezettséget a módosítási javaslat nem érinti, azaz minden nyilvántartásba vételi dokumentummal rendelkező vendéglátó üzletnek és turisztikai attrakciónak regisztrálnia kell az NTAK-ba. Vagyis valamennyi magyarországi étterem, cukrászda, büfé, kávézó, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem, alkalmi vendéglátóhely, mozgó vendéglátóhely, rendezvény étkeztetés, munkahelyi étkeztetés szolgáltatást nyújtó vendéglátó üzlet köteles az NTAK-ba regisztrálni. Szintén kötelező a regisztráció minden jeggyel látogatható múzeum, vár, kastély, közfürdő, természetes fürdő, kalandpark, állatkert, vidámpark, védett természeti terület bemutatóhelye, turisztikai közlekedési eszköz, valamint zenés-táncos rendezvény számára is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség nyilvántartása alapján a regisztrációt május 23-ig több mint 22 ezer vendéglátó üzlet és attrakció végezte már el.”

Forrás:
Sok vendéglátós fellélegezhet: könnyítene a kötelező adatszolgáltatás szabályain az MTÜ; Világgazdaság; 2023. május 24.