Skip to main content
Európai Unióművelődéspolitika

Az EU Tanácsa sürgeti a tudományos publikációkhoz való átlátható, méltányos és nyílt hozzáférést

Szerző: 2023. május 29.No Comments

„A Tanács a mai napon következtetéseket fogadott el „a magas színvonalú, átlátható, nyílt, megbízható és méltányos tudományos publikálásról”, amelyekben azonnali és korlátlan nyílt hozzáférést sürget a közpénzből támogatott kutatások publikálása tekintetében.

„Ha valóban hiszünk a nyílt tudományban, gondoskodnunk kell arról, hogy a kutatók eredményeiket elérhetővé és újból felhasználhatóvá tehessék, valamint hogy a magas színvonalú tudományos cikkek nyíltan hozzáférhetők legyenek mindazoknak, akik számára szükséges azok elolvasása. Ennek különösen a közpénzből támogatott kutatások terén kellene érvényesülnie, hiszen ahhoz, amiért mindannyian fizetünk, mindannyiunknak hozzá is kellene férnünk.” – Mats Persson svéd oktatási miniszter, Oktatási és Kutatási Minisztérium

A tudományos publikálás kelepcéi

A folyóiratokban megjelenő tanulmányok és a tudományos publikálás egyéb formái továbbra is elsődleges eszközként szolgálják a kutatási eredmények és az új tudományos ismeretek terjesztését. Ennek ellenére a többi kutató és egyéb érdeklődő számára korántsem érhető el valamennyi tanulmány. A tudományos kiadványokhoz és a tudományos publikáláshoz való hozzáféréshez szükséges fizetési falak költségei fenntarthatatlanná válnak, a kutatóknak szánt publikációs csatornák pedig sokszor magáncégek kezében vannak, amelyek gyakran ellenőrzést gyakorolnak a cikkek szellemi tulajdonjoga felett. A tanulmányok minőségének biztosításához elengedhetetlen azok szakmai lektorálása, erre azonban kihívásként nehezedik a benyújtott művek egyre nagyobb száma és a lektorok leterheltsége. Problémát jelentenek továbbá a kizsákmányoló és megkérdőjelezhető kiadói gyakorlatok is.

Következtetéseiben a Tanács felkéri a Bizottságot és a tagállamokat, hogy támogassák azokat a szakpolitikákat, amelyek célja egy nonprofit, nyílt hozzáférésű, több formátumú, az olvasók számára költségekkel nem járó tudományos publikációs modell kialakítása. Néhány tagállam a nemzeti szerzői jogi jogszabályaiba bevezette a másodlagos publikációs jogokat, ezáltal lehetővé téve a közpénzből támogatott tudományos publikációkhoz való nyílt hozzáférést. A Tanács ösztönzi a nemzeti nyílt hozzáférési politikák és iránymutatások kidolgozását annak érdekében, hogy a tudományos publikációk nyílt licencek alapján azonnal nyíltan hozzáférhetővé váljanak. Elismeri továbbá az előrehaladás nyomon követése terén – például az európai nyílt tudományosadat-felhő keretében – bekövetkezett pozitív fejleményeket, és javasolja, hogy a nyílt tudomány nyomon követése épüljön be az Európai Kutatási Térség (EKT) nyomonkövetési mechanizmusába. A következtetésekben a Tanács arra is ösztönzi a tagállamokat, hogy támogassák az Open Research Europe kísérleti projektet (egy nagyszabású, nyílt hozzáférésű tudományos kiadói szolgáltatás kialakítása érdekében), használjanak nyílt forráskódú szoftvereket és alkalmazzanak nyílt szabványokat, ismerjék el és fizessék meg a kutatók értékelését szolgáló szakmai lektorálási tevékenységeket, valamint mozdítsák elő a kutatóknak a szakmai lektorálási készségek és a szellemi tulajdonjogok terén való továbbképzését.

Forrás:
A Tanács sürgeti a tudományos publikációkhoz való átlátható, méltányos és nyílt hozzáférést; Európai Unió Tanácsa; 2023. május 23.