Skip to main content
Európai Uniópolitika

Uniós védelmi együttműködés: Dánia csatlakozott, valamint elindult az új PESCO-projektek ötödik hulláma

Szerző: 2023. május 29.No Comments

„A Tanács a mai napon határozatot fogadott el, amelyben megerősítette Dánia részvételét az állandó strukturált együttműködésben. Dánia ezáltal a PESCO 26. tagjává vált.

„A PESCO központi helyet foglal el védelmi együttműködésünkben. Az, hogy Dánia csatlakozott a PESCO-ban részt vevő tagállamok köréhez, továbbá hogy a mai napon 11 új projektet fogadtunk el, az együttműködésünk bővítését és mélyítését jelenti. Ez lehetővé teszi a tagállamok számára a közös beruházásokat, a szükséges képességek kifejlesztését, valamint erőink felkészítését.” – Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője

A dán szavazók a 2022. június 1-jén tartott népszavazáson támogatták azt, hogy Dánia csatlakozzon az EU közös biztonság- és védelempolitikájához, lezárva ezzel az ország 30 éve tartó önkéntes kívülmaradását az uniós védelmi együttműködés terén.

Ennek megfelelően Dánia 2022. július 1-jével csatlakozott az uniós biztonság- és védelempolitikai együttműködéshez, és megkezdte hozzájárulását az EU közös európai biztonság- és védelempolitikai misszióihoz és műveleteihez. 2023. március 23-án értesítette a Tanácsot és a főképviselőt, hogy szándékában áll részt venni a PESCO-ban, és képes eleget tenni a kötelezettségvállalásoknak. Dánia 2023. márciusban az Európai Védelmi Ügynökséghez is csatlakozott.

A Tanács a mai napon egyúttal egy, a PESCO-projektek listáját aktualizáló határozatot is elfogadott. Ennek eredményeként a már meglévő, 2017 decembere óta kidolgozott projektek mellett a lista 11 új projekttel fog bővülni.

Az új projektek listája a kiképzéssel, a szárazföldi, tengeri és légi rendszerekkel, a kibertérrel, valamint összhaderőnemi, támogató szolgáltatásokkal kapcsolatos projekteket tartalmaz, mégpedig a következőket:

  • Európai védelmi légi szállítás – Képzési akadémia (EDA-TA)
  • Integrált önjáró földi gépjármű-rendszerek 2 (iUGS 2)
  • Ellenséges üteg elleni szenzorok (CoBaS)
  • Torpedóelhárító torpedó (ATT)
  • A kritikus tengerfenéki infrastruktúrák védelme (CSIP)
  • Tervezett rövid hatótávolságú levegő-levegő osztályú rakéta (FSRM)
  • Újgenerációs közepes helikopter (NGMH)
  • Integrált többrétegű lég- és rakétavédelmi rendszer (IMLAMD)
  • Sarkvidéki vezetési és irányítási effektor- és szenzorrendszer (ACCESS)
  • Szilárd kommunikációs infrastruktúra és hálózatok (ROCOMIN)
  • ROLE 2F

Háttér

Az állandó strukturált együttműködés (PESCO) az Unió egyik kulcsfontosságú védelmi kezdeményezése. Az e védelmi együttműködési keretben részt vevő uniós tagállamok szigorúbb kötelezettségvállalásokat tettek egymással szemben: e tagállamok közösen fejlesztenek védelmi képességeket, koordinálnak beruházásokat, javítják fegyveres erőik műveleti készenlétet, interoperabilitását és rezilienciáját, valamint együttműködést folytatnak projektek keretében.

A mai napon elfogadott határozattal 68-ra emelkedett az együttműködési projektek száma, amelyek számos különböző területre terjednek ki, nevezetesen: a „kiképzés és létesítmények”, a „szárazföld, formációk, rendszerek”, a „haditengerészet, légierő rendszerek”, a „kiber”, az „összhaderőnemi, képességfokozó”, és az „űr” területre.

A PESCO-ban így mától a következő 26 tagállam vesz részt: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.

Forrás:
Uniós védelmi együttműködés: a Tanács üdvözölte a PESCO-hoz újonnan csatlakozott Dániát és elindította az új PESCO-projektek ötödik hullámát ; Európai Unió Tanácsa; 2023. május 23.