Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Tovább bővül az elektronikus pénzforgalom, hatalmas mértékben nő a mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma

Szerző: 2023. június 25.No Comments

„2023 első negyedévében 10 hazai kibocsátású bankkártyából 7-tel fizettek, vásároltak, ami jelentős bővülés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. 12 hónap alatt több mint 300 ezerrel bővült az aktívan használt bankkártyák száma Magyarországon – derül ki az MNB legfrissebb pénzforgalmi adataiból. Ezzel párhuzamosan bővült a kártyaelfogadó helyek és a mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma is. Az utóbbi hamarosan átlépi a 2 milliós határt. Az azonnali fizetési rendszerhez kapcsolódó másodlagos számlaazonosítók száma viszont csökkent. A fizetési számlák 99%-hoz továbbra sem rendeltek semmilyen másodlagos számlaazonosítót (mobilszámot, e-mail címet, adóazonosító jelet/adószámot).

Dinamikusan bővül a mobiltárcákba regisztrált bankkártyák száma

A mobiltárcába regisztrált fizetési kártyák száma március végén megközelítette az 1,9 millió darabot. A tavaly év végi adatokhoz képest közel 119 ezer bankkártya költözött a mobiltárcákba (pl. Apple Pay, Google Pay, Simple stb.) az első negyedévben, így várhatóan már az év közepére eléri a 2 milliót a mobiltárcákban lévő kártyák száma.
12 hónap alatt, 2022. március 31. és 2023. március 31. között pedig összesen több mint 350 ezer kártyával bővült a hazai mobiltárcás piac.

A mobiltárcás technológia egyre népszerűbbé válásával összhangban jelentős növekedés látható a mobileszközök fizetési célú használatában.
Ennek keretében a hazai kibocsátású, mobiltárcába regisztrált kártyákkal lebonyolított vásárlási tranzakciók darabszáma 68%-kal (47,4 millió darabról 79,8 millió darabra nőtt), értéke pedig 88%-kal (292 milliárd forintról 549 milliárd forintra) nőtt 12 hónap alatt.

2023 első negyedévében az összes vásárlási tranzakció számának 20%-a, értékének pedig 14%-a már mobiltárcával került lebonyolításra.

Az aktívan használt bankkártyák 27%-a már a mobiltárcákban található…”

Forrás:
Brutálisan nő a mobiltárcás piac Magyarországon. Hamarosan 2 millió bankkártya lesz a mobiltárcákban; FinTechZone; 2023. június 20.
Az MNB jelentése:
Tovább bővül az elektronikus pénzforgalom; Magyar Nemzeti Bank; 2023. június 15.
További statisztikai adatok: MNB Statisztika