Skip to main content
Európai Uniópolitika

Adatmegosztási jogszabály (Data Act): az Európai Bizottság üdvözli az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa politikai megállapodását

Szerző: 2023. július 2.No Comments

„A Bizottság üdvözli az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa között a mai napon létrejött, az európai adatmegosztási jogszabályra vonatkozó politikai megállapodást, melyet a Bizottság 2022 februárjában terjesztett elő.

Ma a dolgok internetének (IoT) forradalma exponenciális növekedést gerjeszt, az előrejelzések szerint pedig az adatmennyiség az elkövetkező években ugrásszerűen növekedni fog. Az ipari adatok jelentős része továbbra is kihasználatlan és meg nem valósított lehetőségeket rejt magában.

Az adatmegosztási jogszabály célja, hogy kiaknázza az ipari adatokban rejlő lehetőségeket, optimalizálja hozzáférhetőségüket és felhasználásukat, valamint a versenyképes és megbízható európai felhőalapú piac előmozdítása révén fellendítse az EU adatgazdaságát. Célja annak biztosítása, hogy a digitális forradalom előnyeiből mindenki részesüljön.

Az adatmegosztási jogszabály konkrétan a következőket foglalja magában:

  • Olyan intézkedések, amelyek lehetővé teszik az összekapcsolt eszközök felhasználói számára, hogy hozzáférjenek az ezen eszközök és az ezen eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatások által generált adatokhoz. A felhasználóknak lehetősége lesz megosztani ezeket az adatokat harmadik felekkel, minek köszönhetően javulni fognak az utópiaci szolgáltatások és fellendül az innováció. Ezzel párhuzamosan a gyártók továbbra is ösztönzést kapnak arra, hogy beruházzanak a jó minőségű adatok előállításába, miközben üzleti titkaik továbbra is védelemben részesülnek.
  • Az egyoldalúan előírt tisztességtelen szerződési feltételekkel szembeni védelmet biztosító intézkedések. Ezek célja, hogy megvédjék az uniós vállalatokat az igazságtalan megállapodásoktól, előmozdítsák a tisztességes tárgyalásokat, és lehetővé tegyék a kkv-k számára, hogy magabiztosabban vegyenek részt az online piactéren.
  • Mechanizmusok a közszférabeli szervezetek számára a magánszektor birtokában lévő adatokhoz való hozzáférésre és azok felhasználására olyan szükséghelyzetek esetén, mint az árvizek és az erdőtüzek, illetve jogi felhatalmazás végrehajtásakor, amennyiben a szükséges adatokhoz más módon nem lehet könnyen hozzáférni.
  • Új szabályok, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy szabadon válthassanak a különböző felhőalapú adatfeldolgozási szolgáltatók között. E szabályok célja, hogy előmozdítsák a versenyt és növeljék a választékot a piacon, ugyanakkor megakadályozzák a vevőfogvatartást. Emellett az adatmegosztási jogszabály biztosítékokat tartalmaz a jogellenes adattovábbítások megakadályozására, megbízhatóbb és biztonságosabb adatkezelési környezetet biztosítva.
  • Az adatmegosztásra és adatfeldolgozásra vonatkozó interoperabilitási szabványok kidolgozásának előmozdítására irányuló, az EU szabványosítási stratégiájával összhangban lévő intézkedések.

Következő lépések

Az Európai Parlament és a Tanács által elért politikai megállapodást a két társjogalkotónak hivatalosan is jóvá kell hagynia. Elfogadását követően az adatmegosztási jogszabály a Hivatalos Lapban való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, és 20 hónappal a hatálybalépést követően válik alkalmazandóvá.

Háttér-információk

Az adatmegosztási jogszabály kiegészíti a 2020. novemberi adatkormányzási rendeletet annak egyértelművé tételével, hogy ki és milyen feltételek mellett teremthet értéket az adatokból. A 2020 februárjában bejelentett európai adatstratégián alapul, amelynek célja, hogy az EU vezető szerepet töltsön be adatközpontú társadalmunk korszakában.

Ezek a kezdeményezések együttesen olyan egységes piacot hoznak létre, amely lehetővé teszi az adatok szabad áramlását az Európai Unión belül és az ágazatok között. Ez a fogyasztók, a vállalkozások, a kutatók, a közigazgatás és a társadalom javát szolgálja. Ösztönözni fogja az együttműködést és az innovációt, valamint adatvezérelt megoldások révén jobb pozíciót biztosít az európai iparágaknak és polgároknak.

További információk

Adatmegosztási jogszabály

Adatmegosztási jogszabály – kérdések és válaszok

Adatmegosztási jogszabály – tájékoztató

Tények az európai adatstratégiáról

Adatkormányzási rendelet

Idézet(ek)

„A megállapodás jelentős mérföldkő az adatok egységes piaca felé vezető úton. Az adatmegosztási jogszabály optimalizálja az adatfelhasználást azáltal, hogy javítja az adatokhoz való hozzáférést az egyének és a vállalkozások számára. Ez nagyon jó hír a digitális átalakulásunk szempontjából.” – Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök – 28/06/2023

„A digitális szolgáltatásokról, a digitális piacokról és az adatkormányzásról szóló jogszabályok elfogadását követően a mai megállapodás újabb mérföldkövet jelent a digitális tér átalakítására irányuló erőfeszítéseinkben. Az adatmegosztási jogszabály biztosítani fogja, hogy az ipari adatok megosztása, tárolása és feldolgozása az európai szabályok teljes körű tiszteletben tartásával történjen. Olyan virágzó adatgazdaságot hoz létre, amely európai feltételek mellett lehet innovatív és nyitott.” – Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos – 28/06/2023”

Forrás:
Adatmegosztási jogszabály: a Bizottság üdvözli a méltányos és innovatív adatgazdaság megteremtésére irányuló szabályokról szóló politikai megállapodást; Európai Bizottság; 2023. június 28.