Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönpolitikatársadalomtechnikatudomány

Holland modell? Társadalmi célok szolgálatába állított mesterségesintelligencia-kutatások hálózata

Szerző: 2023. augusztus 18.augusztus 20th, 2023No Comments

„Abban a mezőben, ahol a technológia, a politika és a stratégiai gazdaságfejlesztés találkozik a mesterséges intelligenciával (MI), főleg a jogi, etikai vagy igazgatási kontextusra esik hangsúly és figyelem. Ezért lehet iránymutató az a holland törekvés, hogy a társadalom szempontjából fontos lehetőségek támogatásához is kiterjedt szakértői-kutatói erőforrásokat lehessen rendelni.

Noha a mesterséges intelligencia térképén már régóta megtaláljuk a társadalmi célú MI (AI for Social Good vagy Public Interest AI), az emberközpontú MI fejlesztése (development of human-centric AI, Humanistic AI) kérdéskörét, valójában ezek csak friss hajtásai egy sokkal régibb és átfogóbb megközelítésnek, amely a digitális technológia és kultúra megoldásvilágának társadalmi felhasználhatóságában hisz. Ebben keveredik a társadalmi informatika (Social Informatics, Human-Centered IT), a társadalmat szolgáló innováció (Social Impact Innovation, Dual Use Innovation), a nyílt (open) paradigma számos területe (nyílt adat, nyílt forrás, nyílt hozzáférés), olyan kiemelt területekkel, mint az e-demokrácia és a digitális befogadás (digital inclusion) vagy a digitalis szakadék szűkítése – az oktatásra, az egészségügyre és a közösségi önszerveződésre érzékenyen.

A hollandiai Mesterséges Intelligencia Innovációs Központ (Innovation Center for Artificial Intelligence, ICAI) úgy kívánt lökést adni a kutatás-fejlesztésből fájdalmasan hiányzó társadalmi-közösségi-humán célú alkalmazásoknak, hogy létrehozta az 51 partnerből álló ROBUST hálózatot, amely már idén jelentős kormányzati forrásokra számíthat. 10 évre 25 millió euro érkezik a holland kutatás-fejlesztési ügynökségtől (Netherlands Organisation for Scientific Research – Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO) és 5 évre 7,5 millió euro a gazdasági tárcától. A teljes időszakban összesen 87 millió eurós büdzséből tervez gazdálkodni a 19 ipari partnert és 15 társadalmi szervezetet tömörítő ROBUST, amelyben a fejlesztő munka 17 újonnan alapított kutatóközpontban (laboratóriumban) folyik majd. A köz-és magáncélú forrásokat egyaránt felhasználó együttműködés (public-private partnership) eredményeként meginduló kutatómunka az ENSZ Stratégiai Fejlesztési Céljaihoz (sustainable development goals, SDG’s) igazodik: mindegyik központ egy-egy itt definiált speciális társadalmi kérdés vizsgálatára szerveződik.

Nem is akárhogy: az induláskor rögtön 85 PhD-helyet hoznak létre, hogy öt éven belül már 170 fős fiatal kutatói állománnyal számolva haladhassanak előre egy olyan munkaterv mentén, amely hosszú tézis-érlelés helyett néhány hónapos átfutással megosztott eredményeken és folyamatosan megjelenített alkalmazási lehetőségeken keresztül kíván hatást gyakorolni a kulcs-szereplőkre. Ez a gyorsaság különösen a kis-és középvállalkozásoknak kedvez, amelyek megfelelő tőke és humán erőforrás híján nemigen gondolkozhatnak hosszú távú projektekben. A ROBUST ezen felül azzal is csábítja partnerségre ezt a vállalkozói kört, hogy egy korábbi sikeres gyakorlat átültetésével adatlaboratóriumokat hoz létre a számukra. Ezekben maximum tizenkét hetes ciklusokban, a cégek számára jelképes összegért oldanak meg érzékeny problémákat különböző adattechnológiákban jártas, felkészült diákok.

A hálózat tevékenységének a középpontjában az átláthatóság, a megbízhatóság és a mérhetőség áll, fejlesztési filozófiájának kulcsszava pedig a „kontextus-érzékenység” (nem mindegy, hogy egy technológiának mi a felhasználási környezete, sugara). Ez ad jó alapot annak a vállalt szerepnek a betöltésére, amit a ROBUST vezetői a holland MI-ökoszisztéma „orkesztrálásának” neveznek: ebbe a fogalomba egyaránt beleértik a szereplők összehangolásának és az Uniós társ-törekvésekhez és hálózatokhoz való kapcsolódásnak a feladatait.

A ROBUST létrehozása, megjelenített prioritásai és konkrét tevékenysége is számos fontos üzenetet hordozhat a mesterséges intelligencia fejlesztésének hazai szereplői számára.”

Forrás:
ROBUST: tackling social issues together with AI; The Netherlands AI Coalition; 2023. július 6.
Az ismertetés dr. Z. Karvalics László munkája
Kiegészítés:
„Az AiNed program kiegésztése
A ROBUST program kiegészíti a Holland MI Koalíció által kifejlesztett AiNed program elemeit, és a két program a jó koordinációnak köszönhetően erősíti egymást.”