Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Speciális nyomozóegységet hoz létre a Belügyminisztérium a kiberbűncselekmények felderítésére

Szerző: 2023. szeptember 3.No Comments

„A hvg.hu újságírója vette észre, hogy a Belügyminisztérium egy 2015-ben bevezetett rendelet módosításával speciális, kifejezetten az online bűnözők ellen bevethető egységet állít fel. A hivatalos indoklás szerint erre a kiberbűncselekmények miatt folytatott büntetőeljárások hatékony kezelése és a bűnelkövetőkkel szembeni eredményes fellépés miatt van szükség.

A szeptember 15-én megalakuló, speciális feladatkörű egység alapja az ORFK Bűnügyi Főosztályán már most is működő Kiberstratégiai Osztály, illetve a Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályon belüli Kiberbűnözés Elleni Osztály lesz. A csapat tagjai kiemelt, „kibervédelmi” státuszt kapnak, ennek megfelelően emelt pótlékok egészítik majd ki illetményüket.

Az egység jogi alapját a a belügyminiszter irányítása alatt álló rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél a hivatásos szolgálati beosztásokról és a betöltésükhöz szükséges követelményekről szóló 30/2015. (VI. 16.) BM rendeletnek az online térben elkövetett bűncselekmények felderítésére specializálódott egység felállítása érdekében szükséges módosításáról szóló BM rendelet adja. A 97 fős szervezet éves költségét mintegy 233 millió forintban határozták meg, amelyet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a saját saját költségvetéséből fog biztosítani.”

Forrás:
230 millió forint kibervédelmi rendőrökre Magyarországon; IT Business; 2023. augusztus 31.
30/2015. (VI. 16.) BM rend. az online bűncs. felderít. egység feláll. érdekében; Belügyminisztérium, Jogszabálytervezetek; 2023. augusztus 30.