Skip to main content
informatikaInternetközigazgatás: külföldönmédiaszakirodalomtechnika

A szervezeteket veszélyeztető mélyhamisítási fenyegetések összefüggései

Szerző: 2023. szeptember 17.No Comments

„A szintetikus médiából származó fenyegetések, például a mélyhamisítások egyre nagyobb kihívást jelentenek a modern technológia és kommunikáció minden felhasználója számára, beleértve a nemzetbiztonsági rendszereket (National Security Systems, NSS), a védelmi minisztériumot (Department of Defense, DoD), a hadiipart (Defense Industrial Base, DIB), és a nemzeti kritikus infrastruktúra tulajdonosait és üzemeltetőit. Mint sok technológia esetében, a szintetikus médiatechnikák egyaránt használhatók pozitív és rosszindulatú célokra. Noha csak korlátozott számú jel utal arra, hogy az államilag szponzorált rosszindulatú szereplők jelentős mértékben használnák a szintetikus média technikákat, de a kevésbé hozzáértő kiberszereplők számára is elérhető szintetikus médiatechnikák növekvő elérhetősége és hatékonysága azt jelzi, hogy az ilyen típusú technikákra alapozott támadások gyakorisága és kifinomultsága valószínűleg növekedni fog.

A szintetikus média által jelentett fenyegetések széles körben léteznek a szövegek, videók, hangok és képek felhasználásával kapcsolatos technológiákban. Ezeket különféle célokra használják az online és más kommunikáció során. A mélyhamisítás a szintetikus média különösen aggasztó típusa, ez esetben mesterséges intelligenciát/gépi tanulást (AI/ML) használnak hihető és rendkívül valósághű médiák létrehozására. A szintetikus médiával való visszaélés legjelentősebb fenyegetései közé tartoznak azok a technikák, amelyek segítségével veszélyeztetni lehet a szervezet márkáját, rosszindulatú szereplők hamisan a szervezetek vezetőinek és pénzügyi tisztviselőinek adhatják ki magukat, és csalárd kommunikációt lehet használni a szervezet hálózataihoz, kommunikációihoz és érzékeny információihoz való hozzáférés érdekében.”

Forrás:
Contextualizing Deepfake Threats to Organizations; National Security Ageny (NSA), Federal Bureau of Investigation (FBI), Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA); 2023. szeptember 12. (PDF)