Skip to main content
közigazgatás: magyarpolitikatársadalomterületfejlesztés

Több, mint egy évtized után nyílt ismét kisbolt egy zalai településen

Szerző: 2023. szeptember 17.No Comments

„Újra van bolt Rigyácon, így több mint 12 év után újra helyben vásárolhatnak az ott élők. Nemrég megnyílt kisbolttal együtt ráadásul egy játszóteret is átadtak a faluban. Az ezekhez szükséges forrást a Magyar Falu Programban meghirdetett pályázatokon nyerték el.

A rigyáci kisbolt és a játszótér létrehozásával a minimálisan szükséges infrastruktúra megteremtése volt a legfontosabb cél. A fejlesztés három új munkahelyet is teremtett a négyszáz fős településen. A helyben történő vásárlás lehetősége nagy segítség a fiatalok és idősek számára egyaránt, ugyanis ezzel időt és pénzt is megtakaríthatnak. Balassa Kornél, Rigyác polgármestere hozzátette, az üzlethez egy százéves, patinás épületet modernizáltak, hogy megfeleljen a mai kor elvárásainak, így a teljes munkafolyamat másfél évig tartott.

–Fejlesztések történtek az épületen szerkezeti megerősítésben is, de ragaszkodtunk egyes jegyekhez, stílusjegyekhez, hogy megtartsuk, ilyen például az épület homlokzata is. Az ilyen épületekből hírhozóként is alig maradt egy-kettő már a településen, így sikerült megőriznünk az utókornak. Végeredményben elmondhatjuk, hogy az épület pompázik, és egyik ékköve lett a településünknek – mondta el Balassa Kornél, Rigyác polgármestere.

Az üzlet hétfőtől szombatig tart nyitva, és minden alapvető élelmiszer megtalálható benne. Nem csupán bevásárlás céljából jött létre a bolt, Balassa Kornél kihangsúlyozta, az épület teraszán elhelyezett asztalok és székek miatt egyfajta találkozási pontként is működik.

–Más lehetőség a településünkön nincs, mint ez a bolt. A pályázat keretein belül is vállaltuk a közösségi színteret, és nyilván ennek ez volt az egyik célja, hogy a helyieknek legyen lehetőségük leülni beszélgetni, – aminek szintén nagy jelentősége van, fontos egy kistelepülés életében – ahol az emberek jobban megismerhetik egymást és van idejük egy kicsit társalogni – tette hozzá Balassa Kornél.

A szintén pályázati forrásból, a helyi sportegyesület által kialakított játszóteret a fiatal párok számára tartották fontosnak, ezáltal pedig a gyerekeket is szeretnék ösztönözni a mozgásra és a közösségi életre.”

Forrás:
Több, mint egy évtized után nyílt ismét kisbolt egy zalai településen; Kanizsa Újság; 2023. szeptember 14.