Skip to main content
gazdaságinformatikaInternetjogszakirodalom

A digitális adatok tulajdoni adaptációja, a digitális javak vagyonjogi kölcsönhatásainak tükrében

Szerző: 2023. október 22.október 24th, 2023No Comments

„…Parti Tamás dolgozata egy merőben új szemléletmódot állít fel, és a digitális javakat a vagyonjogi rendszer részének tekinti. Álláspontja szerint a digitális adatok olyan értékhordozóvá váltak az utóbbi évtizedekben, amelyek egyre komolyabb kölcsönhatásba lépnek a gazdasági és a jogi környezettel. Az adattudománnyal a jog világa eddig pusztán érintőlegesen foglalkozott. Tény, hogy az utóbbi néhány évtizedben újra és újra előtérbe kerültek az adatok kezelésével kapcsolatos jogi kérdések, de ezek első renden az egyén önrendelkezési jogával összefüggésben megjelenő, mindenekelőtt alkotmányjogi megközelítések voltak (lásd az adatvédelmi szabályozást). Polgári jogi és közigazgatási jogviszonyokban, valamint büntetőjogi szempontból sokkal inkább eszközként tekintünk – a mai napig is – a digitális technológiára. A disszertáció több szempontból is újszerű megközelítést alkalmaz. Egyfelől a már fent említett, új vagyonjogi megközelítést alkalmaz, másfelől a rendszerelmélet és az adattudomány legújabb eredményeinek felhasználásával mutatja be azt a sajátos megközelítést, amelyről – meglátásom szerint – a jövőben egyre többet és egyre többen fogunk gyakorlati és tudományos igénnyel vitatkozni.

A jövő jogrendszerének építése elkezdődött, és Parti Tamás dolgozata egyike az első építőköveknek, s bár sok szempontból rendhagyó látásmódja kellő nyitottságot igényel a Tisztelt Olvasóktól, formai és tartalmi szempontból teljes mértékben megfelel a PhD disszertációkkal szemben támasztott követelményeknek…

A kutatás célja a digitális adatok “tulajdonképességének” és tulajdoni szabályozásuk lehetőségének feltérképezése és bizonyítása. Mindezt a digitális adatok, adatokból álló digitális javak vagyonjogi és tulajdonjogi kölcsönhatásainak feltérképezése segítségével fogjuk elérni. Ezt megelőzően azonban a digitális adatok természetéből kiindulva meg fogjuk határozni a digitális adat, célzott szabályozás számára megfelelő fokális fogalmát, és megvilágítjuk a digitális adat értékké, áruvá majd vagyontárggyá válásának folyamatát. Ennek során állást foglalunk a digitális adat materiális vagy immateriális voltának kérdésében, és látni fogjuk, hogy a digitális adatok vagyonjogi/tulajdonjogi kölcsönhatásai hogyan jelölik ki azok szabályozásának helyét és módját. Mindezt annak érdekében tesszük, hogy a digitális adatok általunk szükségesnek tartott tulajdonjogi adaptációját elősegítsük….”

Forrás:
A digitális adatok tulajdoni adaptációja, a digitális javak vagyonjogi kölcsönhatásainak tükrében; Parti Tamás; Károli Gáspár Református Egyetem, Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola; A doktori védés időpontja: 2023-XI-15 13:00, helye: KRE ÁJK 1042 Budapest, Viola u. 2-4 Kari Tanácstermében (mfsz. 10.)
Az értékezés PDF-ben
Lásd még:
Adat és tulajdon – friss cikkek! Új cikkek a magyar tudományban; balintov; 2022.december 3.