Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyartechnika

A Védelmi Innovációs Kutatóintézet vezetésével létrejött az XR Koalíció

Szerző: 2023. október 23.No Comments

„Az immár 14. alkalommal megrendezett Infotér Konferencia nulladik napján a védelmi ipar volt az előadások és kerekasztal-beszélgetések középpontjában. A rendezvényen bejelentették az XR Koalíció megalakulását is.

A magyar védelmi ipar előtt jelentős kihívások, de egyben biztató jövő áll, összegezhető a szakmai előadások legfontosabb üzenete. Az elmúlt évek alaposan fölértékelték a védelmi képességek kiépítésének fontosságát Európában is. Hazánk jó pozíciókkal startol a versenyben, hangsúlyozták az előadók, hiszen 2016 óta egységes és átgondolt kormányzati stratégia alapján, tervezetten folyik a magyar védelmi ipar újrateremtése és fejlesztése.

Ahhoz hazánk kicsi és stratégiai nyersanyagokban szegény, hogy akár a teljes önellátásról, akár a védelemipar széles spektrumának itthoni gyártói lefedéséről szó lehessen. Éppen ezért meg kell találni azokat a területeket, ahol a magyar cégek európai vagy világszinten is versenyképes termékeket képesek kifejleszteni és a piacra dobni.

A fejlődés egyik záloga a megfelelően képzett munkaerő: itt az előadások az ipar, a felsőoktatás és a felnőttképzés egymásra utaltságát és a meglévő kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozták. Az együttműködést amúgy is szinte minden előadó a legfontosabb teendők közé sorolta. Nem véletlenül, hiszen mint elhangzott, gyakran előfordul, hogy több magyar kis- és középvállalkozás is ugyanazt a megoldást fejleszti – mert nem tud a másikról. Ez viszont az erőforrások pazarlását is jelenti, így a kormányzati téren is előtérbe került az információcsere javítása és a meglévő szinergiák kihasználásának fontossága.

A rendezvény záróakkordjaként került sor a kiterjesztetett valóság technológiák fejlesztésére és a munka összehangolására szánt XR Koalíció megalakítására. A Védelmi Innovációs Kutatóintézet irányításával 18 taggal megalakult szervezet egyetemeket, nagyvállalatokat és kkv-kat hívott soraiba – a tervek szerint a jövőben külföldi cégeket és intézményeket is meghívnak, ezzel is emelve a Koalíció határokon túli ismertségét.

A koalíció a kormányzatot, illetve a szakértőket és a védelmi ipar szereplőit köt össze, a már létező és a fejlesztés alatt álló technológiák gazdasági hasznosulását segítve a gazdaság minden területén, Mint elhangzott, az XR (kiterjesztett valóság) technológia a következő három évben várhatóan rohamos fejlődést tud majd felmutatni, melyből hazánknak is ki kell vennie a részét.”

Forrás:
Megalakult az XR Koalíció; Trautmann Balázs; IT Business; 2023. október. 17.
Szerkesztő megjegyzés:
A XR (extended reality) szokásos magyar fordítása NEM a „kiterjesztett”, hanem a „kibővített” valóság.
Lásd: Kiterjesztett valóság (augmented reality, AR); Wikipédia
„A virtuális valóság nevéből adódóan is egy teljesen digitális térre utal, amelybe belépve nem valós elemekkel interaktálunk, habár sok mindent reálisnak érzékelünk ebben a környezetben is. A kiterjesztett valóság (Augumented Reality) ezzel szemben egy olyan technológia, amely tulajdonképpen egy virtuális réteg a valóság felett, tehát a valóságra épít, és digitális elemekkel egészíti azt ki. A kevert valóság (Mixed Reality) pedig az AR és a VR ötvözete. Az XR, azaz a kibővített valóság pedig egy gyűjtőfogalma és gyűjtőtechnológiája is az immerzív fejlesztéseknek, ahol már az AI is nagyobb szerepet kap.”
Virtuális valóság vs. minden más immerzív technológia; Printosh Advertising