Skip to main content
Európai Uniópolitika

Az Európai Bizottság cselekvési terve a Földközi-tenger keleti térségében húzódó migrációs útvonalak kezelésére

Szerző: 2023. október 23.No Comments

„Az Európai Bizottság által ma előterjesztett, a Földközi-tenger keleti térségére vonatkozó uniós cselekvési terv olyan célzott operatív intézkedéseket tartalmaz, amelyek a migráció kezelését hivatottak segíteni a térségben húzódó útvonal mentén. Emellett kiegészíti a nyugat-balkáni térségben, a Földközi-tenger középső térségében, valamint a Földközi-tenger nyugati térségében és az Atlanti-óceán térségében húzódó migrációs útvonalakra vonatkozó, már korábban előterjesztett cselekvési terveket.

A Földközi-tenger keleti térségében húzódó útvonalra vonatkozó cselekvési terv kidolgozását Ursula von der Leyen elnök az Európai Tanács 2023. június 29–30-i ülését megelőző levelében vállalta a Bizottság részéről, a terv ennek a vállalásnak tesz eleget. A tervet a Bizottság a Bel- és Igazságügyi Tanács soron következő, október 19-i és az Európai Tanács október 26–27-i ülésének előkészítéseként terjeszti elő.

Ez a cselekvési terv 29 célzott operatív intézkedést tartalmaz, amelyek négy fő területre összpontosulnak.

1. A szabálytalan kiutazások megelőzése, a migránscsempészés elleni küzdelem és legális migrációs lehetőségek biztosítása a következők révén:

  • az ázsiai és afrikai származási és tranzitországokkal, valamint a Törökországgal folytatott együttműködés megerősítése a migránscsempészés elleni küzdelem érdekében;
  • a fuvarozókra összpontosító eszköztár intézkedéseinek végrehajtása;
  • a legális migráció lehetőségének megteremtése, többek között tehetséggondozási partnerségek révén;
  • folyamatos erőfeszítések a nemzetközi védelemre szoruló menekültek áttelepítése érdekében;
  • az EUROPOL, a Frontex és az EUROJUST közötti együttműködés szorosabbra fűzése.

2. A hatékony határigazgatás megerősítése a Földközi-tenger keleti térségében húzódó útvonal mentén – így a származási és tranzitországokban is – a következők révén:

  • a határigazgatás kapacitásbővítésének támogatása Törökország keleti határain,
  • a határigazgatás és -ellenőrzés megerősítése és javítása, többek között az EU külső szárazföldi és tengeri határain;
  • a déli szomszédságbeli partnerekkel folytatott regionális együttműködés fokozása;
  • a Frontex és Törökország közötti együttműködés megújításának előmozdítása;
  • a Frontexszel együttműködésben a helyzetismeret javítása a tengeri határokon.

3. A visszaküldéssel és visszafogadással kapcsolatos együttműködés megerősítése a származási és tranzitországokkal, aminek érdekében az EU:

  • továbbra is együttműködik Törökországgal az EU–Törökország nyilatkozat és az EU–Törökország visszafogadási megállapodás teljes körű és hatékony végrehajtásának előmozdítása érdekében;
  • fokozott erőfeszítéseket tesz az EU-ból való visszaküldések terén;
  • koordinálja a származási és a tranzitországnak minősülő harmadik országok közötti közös diplomáciai kapcsolatteremtést, különösen Dél-Ázsiában és Afrikában.

4. A hatékony migrációkezelés biztosítása, a menekültügyi eljárások javítása és a megfelelő befogadási kapacitás kiépítésének támogatása a következők révén:

  • a tagállamok támogatása abban, hogy a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt megfelelő befogadási kapacitást tudjanak biztosítani;
  • annak biztosítása, hogy a tagállamok elegendő nemzeti forrást fordítsanak a migráció kezelésére;
  • az önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében történő áthelyezések végrehajtásának felgyorsítása;
  • a Törökország menekültügyi és befogadási rendszereinek megerősítését célzó együttműködés folytatása.

A ma előterjesztett cselekvési terv már meglévő intézkedésekre épül. Ezek között szerepel például a fuvarozókra összpontosító eszköztár, amely az EU-ba tartó irreguláris migránsok kereskedelmi közlekedési eszközök igénybevételével történő áramlását hivatott kezelni, valamint ide tartoznak az embercsempészés visszaszorítását célzó projektek is. Megerősíti továbbá a Bizottság, az uniós ügynökségek (Frontex, az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége, Europol) és a tagállami hatóságok közötti együttműködést a migráció és a határigazgatás terén.

Következő lépések

A Bizottság a Bel- és Igazságügyi Tanács soron következő, október 19–20-i és az Európai Tanács október 26–27-i ülésének előkészítéseként terjeszti elő ezt a cselekvési tervet.

Az EU-nak és a tagállamoknak együtt kell működniük az e cselekvési tervben meghatározott célok elérése és a terv hatékony végrehajtásának biztosítása érdekében. A meglévő bizottsági és tanácsi mechanizmusokon keresztül történő jelentéstétel és nyomon követés alapvető fontosságú. A most előterjesztett cselekvési terv egy olyan, szélesebb körű uniós megközelítés részét képezi, amelynek célja a különböző migrációs útvonalak mentén fekvő tagállamokra nehezedő nyomás enyhítése.

A Bizottság továbbra is aktívan figyelemmel kíséri a helyzetet a különböző migrációs útvonalak mentén, és továbbra is készen áll arra, hogy gyorsan fellépjen az új fejlemények nyomán felmerülő igények kezelése érdekében.

Ez a cselekvési terv nem érinti azt a jelentést, amelyet a főképviselő és a Bizottság az Európai Tanács 2023. júniusi ülésén kapott megbízatásnak megfelelően az EU-Törökország kapcsolatok jelenlegi helyzetéről fog benyújtani.

Háttér-információk

2022-ben 43 906 szabálytalan határátlépést észleltek a Földközi-tenger keleti térségében húzódó útvonalon. Ez 2021-hez képest 113%-os növekedést jelent. A megnövekedett migrációs nyomás 2022-ben különösen Görögország és Ciprus határainál jelentkezett: Görögországba 89%-kal, Ciprusra pedig 123%-kal többen érkeztek, mint 2021-ben. 2022-ben az embercsempészek még a korábbiaknál is többet használták a Törökország és Olaszország között húzódó útvonalat. Olaszországba 22%-kal több migráns érkezett szabálytalan módon, mint az előző évben, ezáltal az így érkezők száma meghaladta a Görögországba érkező irreguláris migránsok számát.

További információk

A Földközi-tenger nyugati térségében és az Atlanti-óceán térségében húzódó útvonalakra vonatkozó cselekvési terv

A Nyugat-Balkánra vonatkozó uniós cselekvési terv

A Földközi-tenger középső térségére vonatkozó cselekvési terv

Új migrációs és menekültügyi paktum

Idézet(ek)

„Továbbra is azon dolgozunk, hogy a Migrációs Paktum révén a jövő kihívásainak megfelelő, fenntartható migrációkezelési rendszert építsünk fel. Eközben azonban tűzoltóként is folyamatosan helyt állunk, amikor nap mint nap kezeljük a tagállamainkra nehezedő állandó nyomást. A mai napon olyan cselekvési tervet terjesztünk elő a Földközi-tenger keleti térségében húzódó migrációs útvonalra vonatkozóan, amely konkrét intézkedéseket javasol az előttünk álló azonnali kihívások kezelésére, egyúttal kiegészíti az EU-ba irányuló egyes migrációs útvonalak sajátosságaihoz igazodó cselekvési tervek sorát.” – Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök – 18/10/2023

„A Földközi-tenger keleti térségében húzódó migrációs útvonalra vonatkozóan ma előterjesztett cselekvési terv a legújabb lépés afelé, hogy kötelezettségvállalásunknak eleget téve, gyakorlati intézkedésekkel kezeljük az irreguláris migráció jelentette kihívásokat. A tervben felvázolt intézkedések célja a szabálytalan kiutazások megelőzése, a migránscsempészés elleni küzdelem és legális migrációs lehetőségek biztosítása. A terv intézkedései emellett javítani fogják a határigazgatást, támogatják a visszaküldési és a visszafogadási együttműködést, valamint bővítik a befogadási kapacitásokat. A terv az „Európa együtt” stratégiánk részét képezi, amelynek értelmében a migrációs útvonalak teljes hossza mentén együttműködünk partnereinkkel, hogy jobban kezeljük a migrációt, és életeket mentsünk.” Ylva Johansson, az uniós belügyekért felelős biztos – 18/10/2023”

Forrás:
A Bizottság uniós cselekvési tervet terjeszt elő a Földközi-tenger keleti térségében húzódó migrációs útvonalra vonatkozóan; Európai Bizottság; 2023. október 18.