Skip to main content
Európai Unióinformatikapolitikatechnika

Az Európai Bizottság javaslatai a polgári drónok jelentette potenciális fenyegetés elhárítására

Szerző: 2023. október 23.No Comments

„Az Európai Bizottság a mai napon a polgári használatra tervezett drónok jogellenes és veszélyes használatából eredő fenyegetések elhárítására irányuló közleményt fogadott el. A közleményben a Bizottság átfogó uniós drónelhárítási politikát határoz meg, amelynek célja, hogy a gyors technológiai fejlődés és a növekvő számú drón ne vezessen a civil térre jelentett fenyegetés ellenőrizetlen növekedéséhez. A közlemény célja továbbá harmonizált szakpolitikai keret biztosítása és az alkalmazandó eljárásokra vonatkozó közös értelmezés kialakítása a folyamatosan változó lehetséges fenyegetések kezelése érdekében.

A drónok hatással vannak az európai gazdaság és társadalom jövőjének alakulására, különösen a közlekedés, a védelem, a kereskedelem és a szolgáltatások területén. A drónok jogszerű használata fontos szerepet játszik a zöld és digitális kettős átállás megvalósításában.

Az EU terrorizmus elleni programja is említést tesz arról, hogy bár az EU megnehezítette bizonyos drónok rosszindulatú célokra történő használatát, gyorsan fejlődő képességeik egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek. Drónokat használnak a csempészetben és kábítószer-kereskedelemben részt vevő bűnözők, és kritikus infrastruktúrák körül is megjelentek gyanús drónok, ami arra utal, hogy a drónokkal esetlegesen visszaélnek ellenséges információgyűjtés céljából. Emellett a drónok jogellenes használata érintheti egyes magánszemélyek személyes biztonságát és magánélethez való jogát is, különösen akkor, ha a drónokat lakóövezetekben üzemeltetik.

A közleményt a Bizottság Közös Kutatóközpontja által kidolgozott két kézikönyv kíséri, amelyek gyakorlati iránymutatást nyújtanak az uniós drónpolitika főbb technikai szempontjairól.

A polgári drónok jelentette veszélyek elleni intézkedések

A ma előterjesztett közlemény a közösségépítéssel és a tagállamok közötti információmegosztással kapcsolatos különböző intézkedéseket, valamint a tagállamokat iránymutatással, képzéssel, finanszírozással és operatív eljárásokkal támogató egyértelmű intézkedéseket vázol fel. Hat egyértelmű tevékenységet határoz meg az uniós drónpolitika hatékony végrehajtása érdekében:

  • A bevált gyakorlatok és az információk megosztása a meglévő kezdeményezések munkájának egyszerűsítése és a Bizottság drónelhárítási szakértői csoportjának létrehozása révén.
  • A szabályozási intézkedések feltérképezése a szabályozási igények, valamint a jogszabályok és eljárások EU-szerte történő összehangolásában rejlő lehetőségek azonosítása révén.
  • A tagállamok támogatása abban, hogy a piacon elérhető kiberbiztonsági és nem kiberbiztonsági jellegű drónelhárítási üzleti technológiák széles köréből választhassanak, és ehhez tanácsadás és iránymutatás nyújtása, például az e célra létrehozott drónelhárítási szakértői csoporton belül és a Közös Kutatóközpont munkája révén.
  • Gyakorlati iránymutatás és operatív támogatás nyújtása a tagállamoknak azáltal, hogy a meglévő drónelhárítási képzéseket kiterjesztik például a magánbiztonsági ágazatra és a bűnüldöző hatóságokra.
  • A kutatás és az innováció megerősítése a rendelkezésre álló költségvetési programok, például a Horizont Európa révén.
  • A támogatási finanszírozás növelése a Belső Biztonsági Alap tematikus eszközének 2026–2027-es munkaprogramjai keretében a drónelhárítási megoldásokra vonatkozó pályázati felhívás közzététele révén.

További lépések

Az e közleményben felvázolt tevékenységek a 2030-ig tartó időszakra terjednek ki. 2027-ig félidős helyzetfelmérésre kerül sor, az EU drónelhárítási programjának teljes körű felülvizsgálatát pedig legkésőbb 2030-ig tervezzük.

Háttér-információk

A biztonsági unióra vonatkozó uniós stratégia és az EU terrorizmus elleni programja egyaránt hangsúlyozza, hogy a nem együttműködő drónok jelentette fenyegetés komoly aggodalomra ad okot Európában. A Bizottság ezt a csomagot 2022-ben „Az intelligens és fenntartható, pilóta nélküli légi járművek európai ökoszisztémájára irányuló 2.0-s drónstratégia” című közleményének kiemelt intézkedéseként már bejelentette.

A Bizottság 2016 óta, az első uniós drónelhárítási munkaértekezlet megrendezésétől kezdve együttműködik a tagállamokkal és más érdekelt felekkel a drónok jelentette potenciális fenyegetések elleni küzdelem terén. Azóta számos kezdeményezés született, beleértve a közösségépítésre, az információmegosztásra és a bevált gyakorlatok kidolgozására irányuló projektek finanszírozását.

További információk

Közlemény a drónok jelentette potenciális fenyegetések elhárításáról  

A pilóta nélküli légijármű-rendszerekkel szembeni védelem: Kézikönyv a kritikus infrastruktúrák és nyilvános terek pilóta nélküli légijármű-rendszerekkel szembeni védelméről

A pilóta nélküli légijármű-rendszerekkel szembeni védelem: Kézikönyv a pilóta nélküli légijármű-rendszerek kockázatértékeléséről és az épületek és helyszínek fizikai megerősítésének alapelveiről

Drónstratégia 2.0: A drónok nagy méretű európai piacának létrehozása

A DG HOME védelemről szóló (angol nyelvű) honlapja

Idézetek

„A drónok rosszindulatú használata jelentős biztonsági kockázatot jelenthet, különösen Európa kritikus infrastruktúrájára nézve. A mai napon megtesszük az első lépést a kockázatok csökkentését célzó harmonizált jogi keret kialakítása felé.” Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök – 18/10/2023

„Ez a kezdeményezés lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy az érdekelt felekkel együtt közös értelmezést alakítsunk ki az alkalmazandó eljárásokról, lépést tartva a technológiai fejlődéssel, hogy garantálni tudjuk a drónok biztonságos és jogszerű használatát.” – Ylva Johansson, az uniós belügyekért felelős biztos – 18/10/2023”

Forrás:
A Bizottság intézkedéseket javasol a polgári drónok jelentette potenciális fenyegetés elhárítására; Európai Bizottság; 2023. október 18.