Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitikaszakirodalom

Németország állami kiberbiztonsági architektúrája

Szerző: 2023. október 23.No Comments

„A kiberbiztonság a német bel- és külpolitika, valamint a biztonság- és védelempolitika központi elemévé vált. Ennek a folyamatnak során a szereplők és intézmények sűrű hálózata alakult ki, számos nemzeti és nemzetközi szintű kapcsolattal. A kiberbiztonsági politikával kapcsolatos munkánk részeként folyamatosan feltérképezzük ezt az összetett ökoszisztémát, és igyekszünk segíteni abban, hogy könnyebben megérthető legyen. Meggyőződésünk, hogy a szereplők körének átfogó áttekintése az intelligens, strukturált és fenntartható kiberbiztonsági politika fontos előfeltétele. Emiatt évente kétszer kiadjuk „Németország kiberbiztonsági architektúrája” című kiadványunkat, amely egy interaktív vizualizációt is tartalmaz. Egyaránt szól a kiberbiztonsággal foglalkozó szakembereknek és az érdeklődő közönségnek. Évente egyszer angol fordításban is megjelenik.
Kiadványunk nemcsak a helyi, állami, szövetségi állam és nemzetközi szintű releváns szereplőkről ad tájékoztatást, hanem kategorizálja is őket, és elmagyarázza, hogyan viszonyulnak egymáshoz. Az egyes szintfejezetek elején található táblázatok áttekintést adnak a kiber- és informatikai biztonság területén a vonatkozó szakpolitikai és jogi dokumentumokról (pl. jogszabályok, stratégiák vagy egyezmények).
Egy ország kiberbiztonsági architektúrája magában foglal minden olyan szereplőt – kormányzati ügynökségeket, platformokat, szervezeteket stb. –, amelyek a kiberbiztonság nemzeti meghatározása szerint a nemzeti és nemzetközi ökoszisztéma részét képezik. Ebben a kiadványban csak a kormányzati és a közvetlenül hozzájuk kapcsolódó szereplők szerepelnek.
A tavaszi kiadás megjelenéséig az aktuális verzió kiegészítései vagy javításai egyfajta hibakövetőben jelennek meg az oldal alján.
Az alábbiakban a vizualizáció egy interaktív formátumban is elérhető, amelyet Anna Semenova és Pegah Maham (SNV Data Science Unit) készítettek.
Itt található egy rövid útmutató a használatáról és funkcióiról. (PDF)”

Forrás:
Germany’s Cybersecurity Architecture; Stiftung Neue Verantwortung; 2023. október 19.
(A korábbi számok is letölthetők.)