Skip to main content
Európai UnióhírközlésInternetmédiaművelődéspolitika

A Bizottság szolgálatai igazgatási megállapodásokat kötöttek a francia és ír médiaszabályozókkal a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály végrehajtásának előmozdítása érdekében

Szerző: 2023. október 30.No Comments

„A Bizottság szolgálatai igazgatási megállapodásokat írtak alá Franciaország (Autorité de regulation de la communication audiovisuelle et numérique, Arcom) és Írország (Coimisiún na Meán) médiaszabályozóival. A megállapodások célja, hogy az említett médiaszabályozók segítsék a Bizottságot a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szerinti felügyeleti és végrehajtási hatásköreinek ellátásában. E megállapodások az adott témával kapcsolatos ismeretek és képességek bővítése mellett elősegítik a Bizottság ajánlásában megfogalmazott azon cél megvalósítását is, hogy a tagállamok hangolják össze a jogellenes tartalmak online óriásplatformokon és nagyon népszerű online keresőprogramokon való terjedésére és felerősödésére adott válaszaikat, még azelőtt, hogy a tagállamok szerepet vállalnának a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály végrehajtásában.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály mérföldkőnek számító szabályokat határoz meg, hogy biztonságos és megbízható online környezetet alakítson ki az EU-ban. A konfliktusokkal és bizonytalansággal teli jelenlegi helyzetben – különös tekintettel Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújára, most pedig a Hamász Izrael elleni terrortámadásaira – ennek megvalósításához még inkább elengedhetetlen a tagállamokkal és a nemzeti szabályozó hatóságokkal való szorosabb együttműködés.

A kétoldalú megállapodások révén a Bizottság szolgálatai és az illetékes nemzeti hatóságok információkat, adatokat, bevált gyakorlatokat, módszertanokat, technikai rendszereket és eszközöket oszthatnak meg egymással. A hatékony együttműködés megkönnyíti a Bizottság számára a rendszerszintű kockázatok értékelését, az újonnan felmerülő kockázatok azonosítását, ideértve a jogellenes tartalmak terjedésével és felerősödésével kapcsolatos kockázatokat, valamint a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szerinti egyéb rendszerszintű kockázatok kezelését, többek között a dezinformáció terjedésével vagy a kiskorúak védelmével kapcsolatban.

A megállapodások különösen a Digitális Szolgáltatási Koordinátorok Testületének létrehozásáig töltenek be fontos szerepet. A tagállamok független digitális szolgáltatási koordinátoraiból álló testület a tervek szerint 2024 februárjában kezdi meg működését. A megállapodások ugyanakkor a Testület létrejötte után is hozzáadott értékkel bírnak a bizottsági szolgálatok és a nemzeti hatóságok közötti gyakorlati kapcsolatoknak a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály maradéktalan betartásával történő szervezésében.

A következő lépések

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály végrehajtásáért és érvényesítéséért felelős bizottsági szolgálat, a Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatósága (CNECT) megbeszéléseket folytat más nemzeti szabályozó hatóságokkal és uniós szervekkel hasonló igazgatási megállapodások aláírásáról annak érdekében, hogy azok támogassák a Bizottságnak a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály keretében végzett munkáját a rendszerszintű és újonnan felmerülő problémák értékelésében. A Bizottság ezeket a megfelelő időben be fogja jelenteni.

Háttér-információk

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály 2023. augusztus végén jogilag érvényesíthetővé vált az online óriásplatformok és nagyon népszerű online keresőprogramok vonatkozásában. A szóban forgó jogszabálynak az a célja, hogy az online térben tudatosabbá tegye és védje a felhasználókat. Ezt többek között úgy éri el, hogy a minősített szolgáltatásokat arra kötelezi, hogy értékeljék és csökkentsék rendszerszintű kockázataikat, valamint biztosítsanak megbízható tartalommoderálási eszközöket.

A minősített platformok mostanra elvégezték az első éves kockázatértékelést, hogy megvizsgálják a kockázatokat, például azt, hogy a jogellenes tartalmak miként terjeszthetők szolgáltatásaikon keresztül. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében az online óriásplatformoknak és a nagyon népszerű online keresőprogramoknak kifejezetten az azonosított rendszerszintű kockázatokhoz igazított kockázatcsökkentő intézkedéseket kell elfogadniuk. Az online óriásplatformoknak értékelniük kell a rendszereik által támasztott kockázatokat, beleértve a jogellenes tartalmakkal kapcsolatos rendszerszintű kockázatokat és a közérdek védelmét.

A tagállamok 2024. február 17-ig kötelesek kijelölni digitális szolgáltatási koordinátoraikat, valamint a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály nyomon követéséért és végrehajtásáért felelős egyéb illetékes nemzeti hatóságokat. Mindazonáltal ahhoz, hogy a Bizottság hatékony módon képes legyen nyomon követni és érvényesíteni az említett rendeletben foglaltakat a minősített online óriásplatformok és nagyon népszerű online keresőprogramok tekintetében, már most az érintett nemzeti szervezetek széles körének segítségére és a velük való aktív együttműködésre van szükség.

További információk

A Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy gyorsítsák fel a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alkalmazását

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szövege az Európai Unió Hivatalos Lapjában

Kérdések és válaszok: A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály

Ismertető a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályról

Idézet(ek)

„A Hamász terrortámadása által kiváltott szörnyű események hatására a világot erőszakos online tartalmak árasztották el. A digitális szolgáltatásokról szóló uniós jogszabály biztosítja azokat a szabályokat és eszközöket, amelyek segítségével az ilyen káros és gyakran illegális tartalmak közösségimédia-platformokon és online szolgáltatásokon való gyors terjedésének elejét lehet venni. Üdvözlendőnek tartom a Bizottság és az első nemzeti szabályozó szervek között megindult együttműködést, amelynek köszönhetően mielőbb reagálni tudunk a példa nélkül álló eseményekre.” – Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök – 23/10/2023

„A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály eszközöket biztosít számunkra a jogellenes tartalmak online terjesztésével szembeni fellépéshez, valamint a közbiztonságunkat és demokráciánkat fenyegető veszélyek kezeléséhez. Élnünk kell ezekkel az eszközökkel. Örömtelinek tartom, hogy megszülettek az első megállapodások a nemzeti szabályozó hatóságokkal, amelyek szakértői segítséget nyújtanak az online óriásplatformokon megjelenő jogellenes és káros tartalmakból eredő kockázatok Bizottság általi értékeléséhez.” – Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos – 23/10/2023”

Forrás:
A Bizottság szolgálatai igazgatási megállapodásokat kötöttek a francia és ír médiaszabályozókkal a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály végrehajtásának előmozdítása érdekében; Európai Bizottság; 2023. október 23.