Skip to main content
Európai Uniófenntartható fejlődésgazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Az EU Tanácsa elfogadta a mezőgazdasági fenntarthatósági információs hálózatról szóló rendeletet

Szerző: 2023. november 19.No Comments

„A Tanács a mai napon véglegesen zöld utat adott a mezőgazdasági fenntarthatósági információs hálózatról (FDSN) szóló rendeletnek.

Az újonnan elfogadott rendelet célja az, hogy javítsa az uniós élelmiszerrendszerek fenntarthatóságát, mégpedig az adatgyűjtési folyamat oly módon való továbbfejlesztése révén, hogy az – a mezőgazdasági számviteli információs hálózat (FADN) keretében már eddig is gyűjtött gazdasági adatok mellett – környezeti és szociális adatokra is kiterjedjen.

„A szükséges adatok nélkül nem tudjuk sem előrehaladásunkat követni, sem a megfelelő következtetéseket levonni. A mezőgazdasági fenntarthatósági információs hálózatról szóló rendelet lehetővé fogja tenni, hogy többet hozzunk ki a mezőgazdasági adatainkból, ezáltal pedig nyomon követhessük az előrehaladást, amelyet fenntarthatósági céljaink teljesítése felé teszünk.” – Luis Planas Puchades, Spanyolország ügyvezető mezőgazdasági, halászati és élelmezésügyi minisztere

A mezőgazdasági számviteli információs hálózat mostantól mezőgazdasági fenntarthatósági információs hálózat

A mezőgazdasági fenntarthatósági információs hálózatról szóló, újonnan elfogadott rendelet kiigazítja a mezőgazdasági számviteli információs hálózatról szóló rendeletet olyan további adatok gyűjtésének lehetővé tétele érdekében, amelyek a közös agrárpolitika (KAP) és az európai zöld megállapodás – ezen belül a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia és a biodiverzitási stratégia – célkitűzései teljesítésének nyomon követéséhez szükségesek.

A jelenlegi mezőgazdasági számviteli információs hálózat olyan adatbázis, amely egy több mint 80 000 uniós gazdaságból álló, a statisztikai reprezentativitást figyelembe véve kialakított mintából közös módszertan alapján évente gyűjtött mikroökonómiai és számviteli adatokat tartalmaz.

A felülvizsgált rendelet értelmében a mezőgazdasági számviteli információs hálózatról szóló rendelet alapján már most is gyűjtött adatok mellett környezeti és szociális adatokat is gyűjteni kell majd.

Jobb adatgyűjtés – fokozottabb fenntarthatóság

A felülvizsgált rendeletnek köszönhetően:

  • javulni fognak az egyéb adatgyűjtési kezdeményezésekkel való kapcsolódások, és ezáltal csökkenni fognak az adminisztratív terhek
  • az összegyűjtött adatokat kutatáshoz és szakpolitikai döntéshozatalhoz fogják felhasználni azzal az átfogó céllal, hogy javuljanak és nyomon követhetők legyenek a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítések
  • javulni fognak és személyre szabottabbá fognak válni a mezőgazdasági termelőknek nyújtott tanácsadási szolgáltatások

Az adatgyűjtési folyamatban való részvétel önkéntes lesz, a tagállamok pedig felkérést kapnak majd olyan megoldások kidolgozására, amelyek a mezőgazdasági termelőket adataik megosztására ösztönzik. Az új rendszer biztosítani fogja a mezőgazdasági termelők adatainak biztonságát és védelmét.

Háttér és a következő lépések

Az európai zöld megállapodás, valamint az annak részét képező „a termelőtől a fogyasztóig” stratégia és biodiverzitási stratégia környezetvédelmi és éghajlat-politikai célértékeket vezetett be a mezőgazdasági ágazat számára annak érdekében, hogy ezen ágazat hozzájáruljon az EU 2050-ig teljesítendő klímasemlegességi céljának megvalósításához.

Az e célértékek elérése felé tett előrehaladást megfelelő adatokkal és mutatókkal kell mérni. Ennek megfelelően az Európai Bizottság arra tett javaslatot, hogy a mezőgazdasági számviteli információs hálózat mezőgazdasági fenntarthatósági információs hálózattá alakuljon át, és ezáltal az éghajlati és környezeti adatok a mezőgazdasági ágazat adatgyűjtési törekvéseinek középpontjába helyeződjenek.

A Tanács és az Európai Parlament között a fenti javaslattal kapcsolatban 2023. június 7-én került sor az első háromoldalú tárgyalásra, a két intézmény közötti megállapodás pedig a második háromoldalú egyeztetés során, 2023. június 29-én született meg.

A Mezőgazdasági Különbizottság 2023. szeptember 11-én jóváhagyta a szöveget, továbbá kérte, hogy az ajánlatlevelet küldjék meg az Európai Parlamentnek.

A rendelet az EU Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon fog hatályba lépni.

Forrás:
A Tanács elfogadta a mezőgazdasági fenntarthatósági információs hálózatról szóló rendeletet; EU Tanácsa; 2023. november 13.