Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődéstörténelemtudomány

Digitális Magyary. Elérhető Magyary Zoltán teljes hagyatéka az NKE Közszolgálati Tudásportálon

Szerző: 2023. december 10.No Comments

„Dr. Magyary Zoltán (1888-1945) a magyar közigazgatás egyik leginkább meghatározó elméleti és gyakorlati szakembere, a közgazdaságtudomány nemzetközileg elismert tudósa volt. Megjelent kötetei, tanulmányai, szakmai gondolatai és kritikái, melyekkel megalapozta a magyar közigazgatás tudományos igényű újjászervezését, a mai napig érvényesek.

Szakmai munkásságáról képet kaphatunk Koi Gyula: Évszázadok mezsgyéjén. Négy magyar közigazgatás-tudós útkeresése és életpéldája c. kötetéből, melyet a Közszolgálati Tudásportálról érhetünk el.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legrégebbi, 2001-től működő szakkollégiuma Magyary Zoltán nevét viseli. A szakkollégium még az NKE jogelődjén, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Közigazgatástudományi Karán alakult, jelenleg pedig az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karon működik.

2015-ben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviseletében Dr. Patyi András, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem részéről Dr. Mezey Barna rektorok együttműködési megállapodást kötöttek, melyben vállalták Magyary Zoltán hagyatékának gondozását, hozzájárultak a személyéhez köthető dokumentumok digitalizálásához, életművének teljesebb kiadásához. A hagyaték felmérését, valamint az ELTÉ-n található dokumentumok egy részének digitalizálását Dr. Horváth Attila egyetemi docens – a Szakkollégium akkori igazgatója – és kollégái végezték el, míg az ELTE-n őrzött állomány fennmaradó részét, továbbá a tatai Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár (akkori nevén a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár) gyűjteményében található kéziratokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Könyvtára digitalizálta. Ehhez csatlakozott még az Országgyűlési Könyvtár által biztosított Közigazgatástudomány című folyóirat digitális változata, s így lett teljes a hagyaték.

Az NKE Közszolgálati Tudásportálján elhelyezett Magyary Archívum mindösszesen 1953 digitális tételt tartalmaz, 4 kategóriában. A legtöbb digitalizált dokumentum az „Iratok” alkategóriában találhatók, ahol főként Magyary Zoltán munkái, személyéhez fűződő dokumentumok, levelezések, közigazgatással és oktatással kapcsolatos feljegyzések olvashatók. A következő alkategóriában az 1938 és 1944 között megjelent, Magyary által gondozott Közigazgatástudomány c. folyóirat lapszámai, tudományos cikkei kaptak helyet. A harmadik egységben a Magyar Közigazgatástudományi Intézethez (MKI) köthető kiadványok, míg az utolsó alkategóriában térképek és szervezeti ábrák kerültek elhelyezésre. [Az Archívumban számos érdekes és fontos dokumentumra bukkanhatunk, ezek közül mutat be párat a cikk a továbbiakban.]”

Forrás:
Digitális Magyary. Elérhető a teljes Magyary Zoltán hagyaték a Közszolgálati Tudásportálon; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; 2023. december 8.
Magyary Archívum; Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Közszolgálati Tudásportál