Skip to main content
energiaEurópai Uniófenntartható fejlődéskörnyezetvédelemzöld átállás

Az EU Tanácsa és az Európai Parlament megállapodása az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv felülvizsgálatáról

Szerző: 2023. december 11.No Comments

„A Tanács és a Parlament a mai napon ideiglenes politikai megállapodásra jutott az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv felülvizsgálatát célzó javaslatról.

A felülvizsgált irányelv új és ambiciózusabb energiahatékonysági követelményeket határoz meg az EU-ban található új és felújított épületekre vonatkozóan, és arra ösztönzi a tagállamokat, hogy újítsák fel épületállományukat.

„Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátásának több mint egyharmada az épületek számlájára írható. E megállapodásnak köszönhetően javítani tudjuk majd az épületek energiahatékonyságát, csökkenteni tudjuk a kibocsátásokat és az energiaszegénységet. Ezzel egy újabb nagy lépést tettünk az EU azon célkitűzésének elérése felé, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon. A mai nap jó nap polgáraink, gazdaságunk és bolygónk számára is.” – Teresa Ribera, a spanyol kormány harmadik miniszterelnök-helyettese, az ökológiai átállásért és a demográfiai kihívások kezeléséért felelős miniszter

A felülvizsgálat fő célkitűzése, hogy 2030-ra minden új épület kibocsátásmentes épület legyen, 2050-re pedig a meglévő épületállományt kibocsátásmentes épületekké alakítsák át.

Napenergia az épületekben

A két társjogalkotó megállapodott a „Napenergia az épületekben” címet viselő 9a. cikkről, amely biztosítja majd a napenergiát hasznosító megfelelő berendezések telepítését az új épületekre, a középületekre, valamint az engedélyhez kötött felújítás alá vont, nem lakáscélú meglévő épületekre.

Energiahatékonysági minimumszabványok

Ami a nem lakáscélú épületek energiahatékonyságára vonatkozó minimumszabványokat illeti, a társjogalkotók megállapodtak abban, hogy 2030-ban valamennyi nem lakáscélú épületnek meg kell haladnia a legrosszabbul teljesítő 16% energiahatékonyságát, 2033-ra pedig ez az érték 26% lesz.

Ami a lakóépületekre vonatkozó felújítási célt illeti, a tagállamok biztosítani fogják, hogy a lakóépület-állomány esetében 2030-ra 16%-kal, 2035-re pedig 20–22%-kal csökkenjen az átlagos energiafogyasztás. Az energiacsökkentés 55%-át a legrosszabb teljesítményű épületek felújításával kell elérni.

A fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése az épületeknél

Végezetül, a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok kivezetésére irányuló tervvel kapcsolatban a két intézmény egyetértett abban, hogy a nemzeti épületfelújítási tervekbe bele kell foglalni egy ütemtervet a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok 2040-ig történő fokozatos kivezetésére.

A következő lépések

Az Európai Parlamenttel a mai napon elért ideiglenes megállapodást most mindkét intézménynek jóvá kell hagynia és hivatalosan el kell fogadnia.

Háttér

A Bizottság 2021. december 15-én javaslatot nyújtott be az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv átdolgozására vonatkozóan. Az irányelv az „Irány az 55%!” intézkedéscsomag részét képezi, és meghatározza a kibocsátásmentes épületállomány 2050-ig történő megvalósítására vonatkozó elképzelést.

A javaslat rendkívüli fontosságú, hiszen uniós szinten az épületek felelnek az energiafogyasztás 40%-áért, valamint az energiával összefüggő közvetlen és közvetett üvegházhatásúgáz-kibocsátás 36%-áért. Emellett a javaslat a 2020 októberében közzétett épületkorszerűsítési program gyakorlati végrehajtásához szükséges eszköz is egyben, amely konkrét szabályozási, finanszírozási és támogató intézkedéseket tartalmaz, célja pedig, hogy 2030-ig legalább megkétszereződjön az épületek energetikai felújításának éves aránya, és ösztönzést kapjanak a mélyfelújítások.

Az épületek energiahatékonyságáról szóló, legutóbb 2018-ban felülvizsgált jelenlegi irányelv minimumkövetelményeket állapít meg az új épületek és a felújítás alatt álló meglévő épületek energiahatékonyságára vonatkozóan. Meghatározza az épületek integrált energiahatékonyságának kiszámítására vonatkozó módszertant, és bevezeti az épületek energiahatékonysági tanúsítását.

Forrás:
„Irány az 55%!”: a Tanács és a Parlament megállapodott az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv felülvizsgálatát célzó javaslatról; EU Tanácsa; 2023. december 7.