Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatika

Az EU Tanácsának rendelete az euróban történő azonnali fizetésről

Szerző: 2024. március 4.No Comments

„A Tanács a mai napon rendeletet fogadott el, amely az EU-ban és az EGT-országokban teljes körűen elérhetővé teszi az euróban történő azonnali fizetést a fogyasztók és a vállalkozások számára.

Az új szabályok növelni fogják az európai gazdasági és pénzügyi ágazat stratégiai autonómiáját, mivel segítenek csökkenteni a harmadik országbeli pénzügyi intézményektől és infrastruktúráktól való túlzott függést. A pénzforgalmi lehetőségek javítása előnyökkel jár majd a polgárok és a vállalkozások számára, és lehetővé fogja tenni az innovatív, hozzáadott értéket képviselő szolgáltatásokat.

Az azonnali fizetésekről szóló rendelet lehetővé teszi majd, hogy az emberek a nap bármely időpontjában – munkaidőn kívül is – tíz másodpercen belül pénzt utaljanak át akár egy adott országon belül, akár egy másik uniós tagállamba. A rendelet figyelembe veszi az euróövezeten kívüli jogalanyok sajátosságait.

Az olyan pénzforgalmi szolgáltatóknak – például bankoknak –, amelyek standard euróátutalásokat bonyolítanak, a szolgáltatásaik közé fel kell majd venniük az euróban történő azonnali fizetések indítását és fogadását. Az ezekre alkalmazott díjaik (ha vannak ilyenek) nem haladhatják majd meg a standard átutalások díját.

Az új szabályok az euróövezetben egy rövidebb, az euróövezeten kívüli országokban pedig egy hosszabb átmeneti időszakot követően fognak hatályba lépni, mivel az utóbbiaknak több időre van szükségük az alkalmazkodáshoz.

A rendelet a pénzforgalmi intézmények és az elektronikuspénz-kibocsátó intézmények számára hozzáférést biztosít a fizetési rendszerekhez azáltal, hogy ennek megfelelően módosítja az elszámolások véglegességéről szóló irányelvet. Ennek következtében ezekre a szervezetekre is vonatkozni fog az a kötelezettség, hogy egy átmeneti időszakot követően szolgáltatásként kínálják az azonnali átutalások indítását és fogadását. A rendelet megfelelő biztosítékokat vezet be annak biztosítása céljából, hogy a pénzforgalmi intézményeknek és az elektronikuspénz-kibocsátó intézményeknek a fizetési rendszerekhez való hozzáférése ne jelentsen további kockázatot a rendszerre nézve.

Az új szabályok értelmében az azonnali fizetést nyújtó szolgáltatóknak ellenőrizniük kell a kedvezményezett IBAN-számának és nevének egyezését annak érdekében, hogy az ügylet végrehajtása előtt figyelmeztetni tudják a fizető felet az esetleges hibákra vagy csalásokra. Ez a követelmény a szokásos átutalásokra is alkalmazandó lesz.

A rendelet egy felülvizsgálati rendelkezéssel egészült ki, amelynek értelmében a Bizottságnak be kell nyújtania egy olyan jelentést, amely tartalmazza többek között az átutalási díjak alakulásának értékelését.

Háttér

A szóban forgó kezdeményezés a tőkepiaci unió kiteljesítésének keretébe illeszkedik. A tőkepiaci unió az EU kezdeményezése egy Unió-szerte ténylegesen egységes tőkepiac létrehozására. Az elérni kívánt cél az, hogy a befektetések és a megtakarítások a polgárok, a vállalkozások és a befektetők javát szolgálva szabadon áramoljanak a tagállamok között.

2022. október 26-án a Bizottság javaslatot terjesztett elő az azonnali fizetésekről, amellyel módosítja és korszerűsíti az egységes eurófizetési térségről (SEPA) szóló, a standard euróátutalásokra vonatkozó 2012. évi rendeletet azáltal, hogy azt az azonnali euróátutalásokra vonatkozó konkrét rendelkezésekkel egészíti ki.

Forrás:
A Tanács rendeletet fogadott el az azonnali fizetésekről; EU Tanácsa; 2024. február 26.