Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Temesváron digitális lesz az önkormányzati ügyintézés

Szerző: 2024. március 4.No Comments

„A cont.primariatm.ro az új internetes cím, ahol minden temesvári lakost – életkorától és digitális készségeitől függetlenül – felkérnek, hogy hozza létre saját egyedi fiókját. Ezen a fiókon keresztül a temesváriak több mint 300, a Temesvári Városháza kezelte kérvényhez és szolgáltatáshoz férhetnek hozzá, az illetékek és az adók befizetésétől a településrendezési igazolás vagy a gyermek után járó pótlékra vonatkozó dokumentumok benyújtásáig anélkül, hogy a városházára bemennének.

„Mától a digitális lesz a normális kapcsolattartás módja a Városházával, és minden, ami papíron és analóg módon történik, az kivétel – mondta a Városháza új portáljának a bemutatóján Dominic Fritz polgármester. – Az elmúlt 3 év munkájával tulajdonképpen a lakosság felé nyitottunk. A temesváriak számára az a legfontosabb, hogy többé nem kell személyesen bejönniük a városházára, hanem közvetlenül otthonról tudják megoldani a problémáikat”

Minden temesvári lakos létrehozhat egy egyedi, országosan elismert digitális identitást (ROeID), amelyen keresztül hozzáférhet a Városháza kínálta szolgáltatásokhoz, és kezelheti személyes dossziéját. A ROeID szolgáltatás célja, hogy biztonságos módon garantálja a Városházával kapcsolatba kerülő személy digitális személyazonosságát, és felváltsa azt a személyazonosság-ellenőrzést, amelyet eddig a hivatalnokok a pultnál végeztek.

Az új városházi szolgáltatásokat egy nyilvános rendezvényen mutatták be múlt szerdán a Timiș moziban, ahol részt vett Bogdan Putinică, a Microsoft România vezérigazgatója, Stelian Câmpianu, az ETA2U cég vezérigazgatója és Ovidiu Dan, a Big Data & Security vezetője.

Ez a beruházás az európai források segítségével valósult meg, amelyeket a temesvári városháza digitalizálás céljából pályázott meg. Az önkormányzat csaknem 4 millió lej vissza nem térítendő támogatást kapott az új internetes portál létrehozására, amely a lakossággal való kapcsolattartást segíti elő, de az intézmény archívumának a digitalizálását is megvalósítják a projekt keretein belül.”

Forrás:
„A temesváriaknak többé nem kell személyesen bejönniük a Városházára”; Nyugati Jelen; 2024. március 1.
Lásd még:
ROEID – Your digital identity