Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarművelődéspolitikatársadalomterületfejlesztés

A térségek specialitásaira épülő fejlesztési programokra van szükség, mondta Navracsics Tibor

Szerző: 2024. március 24.No Comments

„Az egyes térségek specialitásaira épülő fejlesztési programokra van szükség – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a kulturális hálózatépítési konferenciát követő sajtótájékoztatóján csütörtökön, Sümegen.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: az újszerű, közigazgatási határokon átívelő fejlesztések hatékonyabbak és jobban illeszkednek a hétköznapokhoz.
Emlékeztetett: az 1996-ban megalkotott területfejlesztési törvény kiegészült az új, térségekre alapozott területfejlesztési politikával. Szavai szerint e folyamat egyik állomása a kulturális hálózatépítési konferencia, amelyen egyebek mellett a három vármegye és öt járás területén fekvő Marcal-völgye fejlesztése került napirendre a Táj-Kapocs Alapítvánnyal együttműködve. A miniszter szólt arról, hogy 2026-ig több, a hátrányos térségek felzárkózását segítő „belső periféria programot” indítanak. Emellett a nagy és közepes városok, valamint az azokhoz tartozó térségek fejlődését segítő várostérségi program is indul. Elkészült a dél-dunántúli nagytérség fejlesztését célzó program és most készül az, amely a dél-alföldi fejlesztéseket foglalja össze – tette hozzá.

Mayer Gábor területfejlesztési államtitkár arról beszélt: bár számos térségben növekszik a GDP, egyes, a térségen belüli kisebb járások, települések mégis lemaradnak, így jelentős területi különbségek alakulnak ki. Mivel a hagyományos területfejlesztési programok nem kellően hatékonyak, ezért célirányos, egyedi igényeket figyelembe vevő területfejlesztésre van szükség – tette hozzá. Elmondta, ma már nem lehet a fejletlenebb keleti és a fejlettebb nyugati területekről beszélni, ezzel szemben a fejlett városok vonzáskörzetében gazdasági pólusok alakultak ki, a fejletlenebb térségek pedig ezeken kívül esnek. A fejlődésből kimaradó területek közé sorolta például a Marcal-völgyét, a sárbogárdi, az oroszlányi és kisbéri járást, amelyekkel célirányosan kell foglalkozni.

Oszkai Réka, a Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a decemberben létrejött alapítvány egyebek mellett a kultúra- és a közösségépítés terén kíván eredményeket elérni területfejlesztési tevékenységével a Marcal-völgyében.”

Forrás:
A térségek specialitásaira épülő fejlesztési programokra van szükség; Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium; 2024. március 22.

„Kulturális Híd építése Sümeg térségben címmel kulturális hálózatépítési konferenciát rendeztek csütörtökön Sümegen, a Hotel Kapitányban.

A rendezvény a térség kulturális szereplőit hívta össze azért, hogy erősítse az együttműködéseket és a közös gondolkodást. Délután sajtótájékoztatót tartott Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Mayer Gábor területfejlesztési államtitkár és Oszkai Réka, a Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriumának elnöke. Navracsics Tibor a térségekre alapozott fejlesztéspolitikáról szólt, amely a közigazgatási egységek határait átlépve más dimenzióba helyezi a lehetőségeket. Úgy fogalmazott, hogy a kizárólag közigazgatási egységekre épülő politika már nem elegendő, a városoknak, valamint a környező vidéki területeknek szoros együttműködésben kell funkcionálniuk.

A miniszter kifejtette, a tavaly elfogadott területfejlesztési törvény ebből a szempontból is módosította az addig hatályban lévő 1996-as törvényt, azaz már figyelembe vette az egyes régiók sajátosságait és igényeit. – A mostani konferencia éppen erről szól, hiszen a három vármegye és öt járás területén lévő Marcal völgye sajátosságait veszi figyelembe. Ezzel együtt a mai konferencia már önmagában kiváló alkalom arra, hogy kipróbáljuk, miként tudnak együttműködni az eltérő közigazgatási területekhez tartozó települések. Ebben meghatározó szerepet vállal a Táj-Kapocs Alapítvány Oszkai Réka vezetésével. A kidolgozandó programok pedig reményeink szerint meghozzák a várt eredményeket – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, természetesen Sümegről haladnak tovább az ország más tájegységei felé, hogy ott is azonosítsák a belső területeket és a perifériákat, és az adott térség specialitásaira koncentrálva indíthassanak fejlesztési programokat a felemelkedés érdekében. Mayer Gábor és Oszkai Réka a miniszter által vázolt tervek részleteibe avatta be az érdeklődőket.
A konferencián egyébként kulturális gazdaságfejlesztésről és hálózatépítésről, mentorprogramról, továbbá a térségek fejlesztési, együttműködési lehetőségeiről esett szó, illetve bemutatkozott Nemeshany, Káptalanfa, Gógánfa, Csabrendek, Megyer és Veszprémgalsa, a kultúra terén megvalósított jó gyakorlatuk okán.”

Forrás:
Kulturális híd épül Sümeg térségben; VEOL.hu; 2024. március 21.