Skip to main content
politikatechnikatudomány

Megszületett az ENSZ határozata a mesterséges intelligenciáról

Szerző: 2024. március 25.No Comments

„A világ országait egyesítő szervezet először először foglalt állást a mesterséges intelligencia kérdésében, rögtön az összes tagország egyetértésével.

Az ENSZ Közgyűlése mind a 193 tagállam támogatásával fogadta el csütörtökön első határozatát a mesterséges intelligenciáról, ami többi között az új technológiák hasznából való egyenlő részesedést hangsúlyozza.

A három hónap előkészítést követően elfogadott dokumentum célként fogalmazza meg, hogy csökkenjen a digitális szakadék a fejlett országok és a szegényebb, fejlődő államok között, valamint azt is, hogy minden szereplő ott ülhessen az asztalnál, amikor a mesterséges intelligencia felhasználásáról szóló tárgyalások zajlanak.

Az Egyesült Államok által előterjesztett határozati javaslat, – aminek 123 ország volt társ-előterjesztője – elismeri, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztések rendkívül felgyorsultak, ugyanakkor sürgetőnek minősíti a globális egyetértést az új technológia által létrehozott rendszerek biztonságáról és megbízhatóságáról.

Kicsit általános, de mindenki elfogadta

A határozathoz Oroszország és Kína is csatlakozott, annak ellenére, hogy az elmúlt években a hidegháború óta nem látott szintre erősödtek a nemzetközi politikai ellentétek. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete különösen jelentősnek mondta, hogy a világ egységesen kiállt a fejlődés elősegítése mellett olyan időkben, amikor kevés dologban ért egyet.

A határozat általánosító és nem határoz nem betartatási kritériumokat, vagyis nem kötelező hatályú. Főleg az egyhangú döntés érdekében nem tesz említést például a mesterséges intelligencia katonai felhasználásáról – ez nem jelenti azt, hogy nem vesznek tudomást a kérdésről, arról ugyanis folyamatos több oldalú nemzetközi egyeztetések folynak az ENSZ keretein belül és azon túl is…”

Forrás:
Határozott a mesterséges intelligenciáról az ENSZ; Index.hu; 2024. március 22.
Lásd még:
General Assembly adopts landmark resolution on artificial intelligence; UN News; 2024. március 21.