Skip to main content
Európai UnióinformatikaInternetmédiapolitika

Az Európai Bizottság a választásokat érintő online rendszerszintű kockázatok csökkentéséről

Szerző: 2024. április 2.No Comments

„A Bizottság a mai napon iránymutatásokat tett közzé az online óriásplatformok és keresőmotorok számára a választások integritását esetlegesen befolyásoló rendszerszintű kockázatok csökkentése érdekében javasolt intézkedésekről, és konkrét iránymutatást adott ki a közelgő júniusi európai parlamenti választásokra vonatkozóan.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében az EU-ban több mint 45 millió aktív felhasználóval rendelkező kijelölt szolgáltatások kötelesek csökkenteni a választási folyamatokkal kapcsolatos kockázatokat, ugyanakkor védeniük kell az alapvető jogokat, köztük a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot.

Ezek az iránymutatások a nagyon népszerű online platformok és keresőmotorok által a választási események előtt, alatt és után végrehajtandó kockázatcsökkentő intézkedéseket és bevált gyakorlatokat javasolnak, például:

  • Erősítsék meg belső folyamataikat, többek között azáltal, hogy megfelelő erőforrásokkal rendelkező belső csoportokat hoznak létre, felhasználva a rendelkezésre álló elemzéseket és információkat a helyi kontextusspecifikus kockázatokról, valamint arról, hogy a felhasználók hogyan veszik igénybe szolgáltatásaikat a választások előtt, alatt és után információk keresése és megszerzése céljából, a kockázatcsökkentő intézkedéseik javítása érdekében.
  • Az egyes választási időszakokhoz és helyi körülményekhez igazított, választásokkal kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedések végrehajtása. Az iránymutatásokban foglalt kockázatcsökkentő intézkedések között a nagyon népszerű online platformoknak és keresőmotoroknak elő kell mozdítaniuk a választási folyamatokra vonatkozó hivatalos tájékoztatást, médiaműveltségi kezdeményezéseket kell végrehajtaniuk, és ki kell igazítaniuk ajánlórendszereiket a felhasználók helyzetének növelése, valamint a választási folyamatok integritását veszélyeztető tartalmak monetizálásának és viralitásának csökkentése érdekében. Ezenkívül a politikai reklámok átláthatóságáról és targetálásáról szóló új rendeletre készülve a politikai reklámokat egyértelműen ilyenként kell megjelölni.
  • A generatív mesterséges intelligenciához kapcsolódó egyedi kockázatcsökkentő intézkedésekelfogadása: Azoknak a nagyon nagy online platformoknak és keresőmotoroknak, amelyek szolgáltatásait generatív MI-tartalmak létrehozására és/vagy terjesztésére lehetne használni, értékelniük és csökkenteniük kell a mesterséges intelligenciához kapcsolódó konkrét kockázatokat, például a mesterséges intelligencia által generált tartalmak egyértelmű címkézésével (például deepfake), szerződési feltételeik ennek megfelelő kiigazításával és megfelelő érvényesítésével.
  • Működjenek együtt az uniós szintű és a nemzeti hatóságokkal, a független szakértőkkel és a civil társadalmi szervezetekkel a választások előtti, alatti és utáni hatékony információcsere előmozdítása, valamint a megfelelő kockázatcsökkentő intézkedések alkalmazásának megkönnyítése érdekében, többek között a külföldi információmanipuláció és beavatkozás, a dezinformáció és a kiberbiztonság területén.
  • A választási időszak során fogadjon el konkrét intézkedéseket – többek között incidensreagálási mechanizmust – annak érdekében, hogy csökkentse az olyan incidensek hatását, amelyek jelentős hatással lehetnek a választási eredményre vagy a részvételi arányra.
  • Az intézkedések hatékonyságának értékelése a választásokat követő felülvizsgálatok révén. A nagyon népszerű online platformoknak és keresőmotoroknak közzé kell tenniük a választásokat követő felülvizsgálati dokumentumok betekinthető változatát, lehetőséget biztosítva arra, hogy a nyilvánosság visszajelzést kapjon a bevezetett kockázatcsökkentő intézkedésekről.

Az iránymutatások konkrét intézkedéseket tartalmaznak a közelgő európai választások előtt. Tekintettel egyedi határokon átnyúló és európai dimenziójukra, a nagyon népszerű online platformoknak és keresőmotoroknak biztosítaniuk kell, hogy elegendő erőforrás és kockázatcsökkentő intézkedés álljon rendelkezésre, és azokat a kockázatértékeléssel arányos módon osszák el. Az iránymutatások emellett ösztönzik a Digitális Média Európai Megfigyelőközpontjával (EDMO) a 2024-es európai választásokkal kapcsolatos szoros együttműködést.

Az iránymutatások figyelembe veszik a Bizottság által 2024. február 8-án indított nyilvános konzultáció során kapott észrevételeket. A Bizottság a digitális szolgáltatási koordinátorokkal is együttműködött a Digitális Szolgáltatások Európai Testületének keretében az iránymutatásokkal kapcsolatban. Az iránymutatások emellett ösztönzik a harmadik fél általi vizsgálatot és kutatást az enyhítő intézkedésekkel kapcsolatban annak biztosítása érdekében, hogy a bevezetett intézkedések hatékonyak legyenek és tiszteletben tartsák az alapvető jogokat.

Következő lépések

A nagyon népszerű online platformok vagy keresőmotorok által meghozandó konkrét kockázatcsökkentő intézkedések a szolgáltatásuk sajátosságaitól és kockázati profiljától függnek. Az iránymutatások a választási folyamatokkal kapcsolatos kockázatok csökkentésére szolgáló legjobb gyakorlatokat jelen pillanatban mutatják be. Ezért az ezen iránymutatásokat nem követő online óriásplatformoknak és keresőmotoroknak bizonyítaniuk kell a Bizottság felé, hogy a meghozott intézkedések ugyanolyan hatékonyak a kockázatok csökkentése terén. Amennyiben a Bizottság olyan információkat kap, amelyek kétségessé teszik az ilyen intézkedések megfelelőségét, további információkat kérhet vagy hivatalos eljárást indíthat a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alapján.

A felkészültség további elemének beillesztése érdekében a Bizottság április végén stressztesztet tervez az érintett érdekelt felekkel, hogy a bevezetett eszközöket és együttműködési mechanizmusokat a leghatékonyabban használják fel.

Háttér

A választások integritásának védelme a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály végrehajtásának egyik fő prioritása. Tekintettel az EU-ban 2024-ben tartandó választások nagy számára, beleértve a közelgő európai választásokat is, a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály összefüggésében gondosan figyelemmel kísérik az online szolgáltatók, köztük a nagyon népszerű online platformok és keresőmotorok által a demokratikus folyamatokra, a civil párbeszédre és a választási folyamatokra gyakorolt negatív hatások megelőzése érdekében hozott intézkedéseket.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak az elsőként kijelölt online óriásplatformok és keresőmotorok 2023. augusztus végi hatálybalépése óta a Bizottság választási integritási felkészültségi párbeszédet kezdett több nagyon népszerű online platformmal és keresőmotorral a nemzeti választások előtt annak érdekében, hogy nyomon kövesse a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak való tényleges megfelelésüket.

2024 februárjában a Bizottság nyilvános konzultációt indított a választásokra vonatkozó iránymutatások tervezetéről, és 89 választ kapott több érdekelt féltől, köztük civil társadalmi szervezetektől, vállalkozói szövetségektől, vállalatoktól és polgároktól. Ezek az iránymutatások többek között a dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódex, a politikai reklámok átláthatóságáról szóló rendelet és az inkluzív és reziliens választási folyamatokról szóló bizottsági ajánlás keretében folyamatban lévő munkára is épülnek.

Bővebb információ

Iránymutatások a választási folyamatokat érintő rendszerszintű kockázatok mérsékléséről

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomag

Az online félretájékoztatás kezelése

A nyilvános konzultáció összefoglalása

Idézet(ek)

„Elfogadtuk a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt annak biztosítása érdekében, hogy a technológiák az emberek és az általunk élő társadalmak javát szolgálják. A kulcsfontosságú európai választások előtt ez magában foglalja a platformok azon kötelezettségét, hogy megvédjék a felhasználókat a választási folyamatokkal kapcsolatos kockázatoktól, például a manipulációtól vagy a dezinformációtól. A mai iránymutatások konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg a platformok számára e kötelezettség gyakorlati megvalósítására.” – Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök

„A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály révén Európa az első olyan kontinens, amelynek törvénye kezeli az online platformok rendszerszintű kockázatait, amelyek valós negatív hatást gyakorolhatnak demokratikus társadalmainkra. 2024 jelentős év a választások számára. Ezért a mai iránymutatásokkal teljes mértékben kihasználjuk a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály által kínált valamennyi eszközt annak biztosítása érdekében, hogy a platformok eleget tegyenek kötelezettségeiknek, és ne éljenek vissza azzal a céllal, hogy manipulálják választásainkat, ugyanakkor megőrizzük a véleménynyilvánítás szabadságát.” – Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos”

Forrás:
A Bizottság a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alapján iránymutatásokat tesz közzé a választásokat érintő online rendszerszintű kockázatok csökkentéséről; Európai Bizottság; 2024. március 26.
[Ennek az oldalnak a szövege gépi fordítással készült…Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a gépi fordítás minőségéért és tartalmáért.]