Skip to main content
egészségügygazdaságközigazgatás: magyar

Becslések szerint a kórházak adóssága már elérte a 130 milliárd forintot

Szerző: 2024. április 14.No Comments

„Az egészségügyi szektorban úgy becsülik, hogy a kórházak adóssága már elérte a 130 milliárd forintot is. Az Economx érdeklődésére Varga Mihály pénzügyminiszter elismerte, a kérdésről folyamatosan zajlanak a tárgyalások a kormányzaton belül, azonban konkrét ütemtervről nem tudott beszámolni.

Március végén közölte a Magyar Államkincstár (MÁK), hogy az idei év első két hónapjában a hazai kórházak már 88,4 milliárd forint adósságot görgettek maguk előtt, amihez viszont még nem számolták hozzá a négy modellváltó orvosegyetem tartozását, ami február végén újabb 18,7 milliárd forint adósságot jelentett. Utóbbit Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára is megerősítette.

Vagyis február végén a kórházak kifizetetlen számláinak a végösszege elérhette a 110 milliárd forintot is. Egy hónap alatt ez közel 30 milliárd forint emelkedést jelent. Iparági forrásaink szerint a kórházi adósság mértéke most már a 130 milliárd forintot is elérheti. Arról is értesültünk, hogy a kérdésről a héten tárgyalt is a kormány, így a Kormányinfón megkérdeztük, született-e ütemterv a kórházi adósságok kifizetésére. Varga Mihály az Economx érdeklődésére közölte, a kormány folyamatosan vizsgálja a kérdést, és a Pénzügyminisztérium több egyeztetésen van túl az egészségügyért is felelős belügyi tárcával. Arra a kérdésünkre, hogy a héten tárgyaltak-e a kabinetben a kórházai adósságokról, Varga Mihály azt felelte, hogy kormányülés nélkül is folyamatosan egyeztetnek a belügyminisztériummal és a Országos Kórházi Főigazgatósággal, ez a kérdés napirenden van.

Hogy erre mennyi ideje maradt a kormányzatnak, az jó kérdés. Például a a Honvédkórházban januárról februárra egy milliárd forinttal nőtt a tartozás, de több vármegyei intézményben is hasonló emelkedés történt.

A három legnagyobb orvostechnikai beszállító nemrég megkongatta a vészharangot is. Azt mondták, hogy egy évtizedes probléma a kórházi adósságok ügye, és úgy döntöttek, hogy az Állami Számvevőszékhez fordulnak, mert a tagvállalatok tapasztalatai alapján a tartozás után felhalmozódó kamatokat sem fizetik már ki az intézmények. A kórházi leállások 10-15 százalékában az eszközhiány áll – jelentette ki Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója. Hozzátette: a helyzet nem fog javulni, ha az adósságokat nem rendezik, sőt inkább romlani fog.”

Forrás:
Erre a 130 milliárd forintos kérdésre nincs kormányzati válasz, aggódhatnak a betegek; Sarkadi-Illyés Csaba; Economx; 2024. április 11.