Skip to main content
Európai Uniógazdaságtechnikatudomány

EU Tanácsának politikai megállapodása: MI-gyárak lesznek az uniós mesterségesintelligencia-ökoszisztéma kialakításának támogatására (EuroHPC)

Szerző: 2024. május 26.No Comments

„A Tanács politikai megállapodást ért el egy rendeletről, amely kiterjeszti az európai nagy teljesítményű számítástechnikával foglalkozó közös vállalkozás (EuroHPC közös vállalkozás) célkitűzéseit annak érdekében, hogy lendületet adjon Európa vezető szerepének a mesterséges intelligencia (MI) terén. A rendelet a következő új célkitűzést határozza meg a közös vállalkozás számára: az uniós mesterségesintelligencia-ökoszisztéma kialakításának támogatása MI-gyárak létrehozásával és üzemeltetésével. Az MI-gyárak olyan szervezetek lesznek, amelyek MI szuper-számítástechnikai szolgáltatási infrastruktúrát biztosítanak. A rendelet emellett az uniós szuper-számítástechnikai kapacitást még széleskörűbben elérhetővé teszi majd a mesterséges intelligenciával foglalkozó innovatív európai induló vállalkozások számára modelljeik tanítása céljából.

„Európa erőssége az egység, és közösen sok fontos célt értünk már el. Ilyen volt például világszínvonalú szuperszámítógépeink fejlesztése, most pedig az e nagy teljesítményű gépek által elért eredményeket kívánjuk a megbízható mesterséges intelligencia segítségével még tovább fokozni. Politikai megállapodásunk fő célkitűzése, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó startupjainkat e létfontosságú technológia élvonalába állítsuk, támogassuk a versenyképes és innovatív Mi-ökoszisztémát, továbbá hogy megerősítsük az EU technológiai autonómiáját.” – Willy Borsus, Vallónia miniszterelnök-helyettese, gazdasági, külkereskedelmi, kutatási és innovációs, területfejlesztési, mezőgazdasági, valamint a digitális gazdaságért, a duális szakképzési intézetért (IFAPME) és a kompetenciaközpontokért felelős miniszter

A Bizottság javaslata

A Bizottság által javasolt módosítás kiterjeszti az EuroHPC közös vállalkozás célkitűzéseit meghatározó rendelet hatályát. E közös vállalkozás 2018-ban jött létre abból a célból, hogy vezető szerepet töltsön be az európai szuper-számítástechnikában. Az EuroHPC közös vállalkozás eddig kilenc szuperszámítógépet szerzett be, amelyek Európában több helyszínen találhatók meg.

A bizottsági javaslat az MI-gyárakra irányuló kiegészítést a közös vállalkozás munkájára alapozza. E gyáraknak MI szuper-számítástechnikai szolgáltatásokat kell nyújtaniuk olyan infrastruktúrával, amelynek része egyebek mellett egy MI-szuperszámítógép és egy kapcsolódó adatközpont. Emellett olyan MI-orientált szuper-számítástechnikai szolgáltatásokat is nyújtaniuk kell, amelyeket a mesterséges intelligenciával foglalkozó innovatív európai induló vállalkozások felhasználhatnak modelljeik tanításához.

A Tanács által elért politikai megállapodás

A Tanács támogatta a javaslat fő célkitűzéseit, ugyanakkor számos ponton módosította a szöveget.

Így a tanácsi megállapodásnak köszönhetően az MI-gyárak által végzett tevékenységek igazságos hozzáférést biztosítanak majd a mesterséges intelligenciára optimalizált szuperszámítógépekhez, mivel azok számos köz- és magánszférabeli felhasználó számára elérhetővé válnak.

A rendelet kifejezetten megnevezi az induló vállalkozásokat (startupok), valamint a kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) mint az MI-szuperszámítógépek potenciális felhasználóit. Minden üzemeltető szervezet létrehoz majd egy egyablakos rendszert, amelyen keresztül e felhasználók könnyebben hozzáférhetnek a támogató szolgáltatásokhoz. A Tanács álláspontja alapján az EuroHPC közös vállalkozás irányító szervezetének különleges hozzáférési feltételeket kell meghatároznia az MI-szuperszámítógépekhez, beleértve a startupok és a kkv-k részére biztosított célzott hozzáférést is.

A mai napon elért politikai megállapodás értelmében az üzemeltető szervezetek az MI-szuperszámítógépek beszerzési költségeinek legfeljebb 50%-át és (a mesterségesintelligencia-orientált szuper-számítástechnikai szolgáltatások költségeit is tartalmazó) üzemeltetési költségeik legfeljebb 50 %-át fedező uniós pénzügyi hozzájárulást kaphatnak. Öt évvel azt követően, hogy egy mesterséges intelligenciára optimalizált szuperszámítógép megfelelt az átvételi vizsgálaton, a gép tulajdonjogát át lehet ruházni az érintett üzemeltető szervezetre.

Végezetül, a rendelet kimondja, hogy az MI-szuperszámítógépeket elsősorban nagy léptékű, általános célú, tanító mesterségesintelligencia-modellek és újonnan megjelenő MI-alkalmazások fejlesztésére, tesztelésére, értékelésére és validálására, valamint a mesterségesintelligencia-megoldások uniós továbbfejlesztésére kell felhasználni.

A következő lépések

A jogszabály formája tanácsi rendelet, amely a jogi vizsgálatot követően kihirdetésre kerül a Hivatalos Lapban. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép majd hatályba.

Háttér

Az EuroHPC közös vállalkozás koordinálja a tagjai által tett azon erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy Európa a világ vezető szereplőjévé váljon a szuper-számítástechnika terén. Az EuroHPC közös vállalkozás fő célkitűzései a következők: az uniós szuper-számítástechnikai, kvantum-számítástechnikai és adatinfrastruktúra-ökoszisztéma kifejlesztése, üzembe helyezése, bővítése és fenntartása; a szuper-számítástechnikai alkotóelemek, technológiák és ismeretek fejlesztésének támogatása; e szuper-számítástechnikai infrastruktúra használatának kiterjesztése; valamint a kulcsfontosságú nagy teljesítményű számítástechnikai készségek európai tudomány és ipar számára történő fejlesztésének támogatása.

A Bizottság 2024. január 24-én javaslatot tett a jelenlegi jogi keretet (az eredetileg 2018-ban elfogadott (EU) 2021/1173 tanácsi rendeletet) módosító rendeletre. A módosítás célja egy további célkitűzést meghatározni a közös vállalkozás számára, mégpedig azt, hogy MI-gyárak létrehozásával és üzemeltetésével támogassa az uniós mesterségesintelligencia-ökoszisztéma kialakítását.

A javasolt módosítás a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által az Unió helyzetét értékelő 2023. évi beszédében bejelentett uniós MI-kezdeményezés része.

Forrás:
A Tanács politikai megállapodást ért el a szuper-számítástechnikának a mesterséges intelligencia fejlesztésére irányuló alkalmazásáról; 2024. május 23.
Szerkesztői megjegyzés:
Consolidated text: Consolidated text: A Tanács (EU) 2021/1173 rendelete (2021. július 13.) az európai nagy teljesítményű számítástechnikával foglalkozó közös vállalkozás létrehozásáról és az (EU) 2018/1488 rendelet hatályon kívül helyezéséről és az (EU) 2018/1488 rendelet hatályon kívül helyezéséről; EUR-Lex