Skip to main content
Európai Uniógazdasághírközléspolitikatávközlés

Az Európai Távközlési Hálózatüzemeltetők Szövetsége (ETNO) képviselői megbeszélést folytattak a Nemzetgazdasági Minisztériumban

Szerző: 2024. június 9.No Comments

„Konstruktív és sikeres megbeszélést tartottak az Európai Távközlési Hálózatüzemeltetők Szövetsége (ETNO) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselői, amelynek középpontjában Magyarország soros európai uniós elnöksége, a telekommunikációs iparág jövőbeli kihívásai és a mesterséges intelligencia kérdésköre állt.

A találkozó során a Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár vezette magyar delegáció és az ETNO képviselői megvitatták a magyar elnökség napirendjén szereplő legfontosabb kérdéseket, különös tekintettel a magyar iparstratégiát bemutató fehér könyvre, az európai Elektronikus Hírközlési Kódex közelgő felülvizsgálatára és az iparági szabályozás szükségességére. Az egyeztetések során kiemelt hangsúlyt kapott a versenyképes piac fenntartása, valamint a szektor hosszú távú jogi stabilitásának biztosítása főként deregulációs eszközökkel.

A találkozón a felek osztották azt az álláspontot, hogy a túlszabályozás és az eltérő adózási rendszerek káros hatással vannak a telekommunikációs szektorra, emellett egyaránt támogatták egy átfogó szabályozási keret kialakítását, amely gyorsabb és hatékonyabb döntéshozatalt tesz lehetővé, és segíti a szektor versenyképességét.

A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy az iparági reformok sürgősek, különösen az 5G hálózatok fejlesztése és a mesterséges intelligencia szabályozása terén. Az ETNO tagjai kifejezték azon igényüket, hogy az Európai Bizottság gyorsítsa fel a szabályozási és pályázati folyamatokat, ezzel is elősegítve a piaci versenyképesség és a beruházások ösztönzését.
Az ETNO képviselői kiemelték, hogy a különadók fokozatos kivezetése pozitív hatással lehet a piaci szereplők beruházási kedvére, és hozzájárulhat a hosszú távú gazdasági stabilitáshoz az 5G hálózat és a versenyképesség javításával. Az NGM kiemelt célja, hogy ezek a beruházások az ország infrastruktúráját erősítsék.

A találkozó remek lehetőséget biztosított arra, hogy az NGM még a soros uniós elnökség kezdete előtt meg tudja vitatni az európai telekommunikációs szektor jövőjét érintő legfontosabb kérdéseket az iparág képviselőivel. A tárgyalás eredményesnek bizonyult, a két fél július elején folytathatja az egyeztetéseket.

A távközlés kiemelt szerepet játszik a magyar gazdaságban, annak fejlesztése kormányzati prioritást élvez. A soros elnökség során az 5G hálózat kiépítésének felgyorsítására, a piaci konszolidáció és ezen keresztül a versenyképesség erősítésére helyezi a hangsúlyt a magyar kormány – mondta az államtitkár.

Az ETNO 1992 óta képviseli Európa távközlési vállalatainak érdekeit. A szervezet 38 tagja Európából és azon túlról alkotja a kontinens digitális fejlődésének gerincét. Az ETNO aktívan hozzájárul a megfelelő szabályozási és kereskedelmi környezet kialakításához, amely lehetővé teszi tagjai számára az innovatív szolgáltatások és platformok folyamatos bevezetését.”

Forrás:
Fábián Gergely fogadta a Budapesten tárgyaló Európai Távközlési Hálózatüzemeltetők Szövetsége delegációját; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2024. június 3.
Lásd még:
European Telecommunications Network Operators’ Association (ETNO)