Skip to main content
közigazgatás: magyartechnikatudomány

Kibervédelem és Mesterséges Intelligencia – Fábián Gergely államtitkár a 14. Információs Társadalom Parlamenten

Szerző: 2024. június 9.No Comments

„14. alkalommal került megrendezésre hazánk egyik legnagyobb digitális fókuszú rendezvénye, az Információs Társadalom Parlamentje, amely a kibervédelem aktuális kérdései mellett kiemelten foglalkozott a Mesterséges Intelligencia (MI) előretörésével.

A mai rendezvényen Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár előadásában a Mesterséges Intelligencia által generált kihívásokra adható kormányzati válaszokra fókuszált. Az államtitkár bemutatta azokat az MI kapcsán azonosítható lehetőségeket és lépéseket, amelyek hozzájárulhatnak a technológia vállalkozásoknál történő átvételében.

Az adatok szerint az utóbbi években jelentősen javult a hazai vállalkozások digitalizációs helyzete. Egyes élvonalbeli technológiákban – kiemelten az MI terén – előre kell lépni, hiszen számos potenciál mutatkozik a vállalatok számára, ami jelentősen javíthatja versenyképességüket, termelékenységüket – hangsúlyozta az államtitkár.

Emellett fontos aktuális feladatként említette az új MI stratégia megalkotását és a technológiára vonatkozó specifikus uniós szabályozással, az AI Act-el kapcsolatos cselekvési szükségleteket.

Fábián Gergely kiemelte, hogy az új Versenyképességi Stratégiában hangsúlyosan kezelt hat ágazat mindegyike esetén a zöld átállás mellett fontos szerepet játszik a digitalizáció és az MI, ezért több olyan kormányzati intézkedés, támogatási program várható a közeljövőben, amelyek ezek alkalmazására fókuszálnak.”

Forrás:
Fábián Gergely: a vállalkozások versenyképességének megőrzésében fontos szerepe van a digitalizációnak és a mesterséges intelligenciának; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2024. június 6.