Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartechnikatudomány

Balatonfüreden rendezték meg az I. Hazai Űrkongresszust

Szerző: 2024. június 9.No Comments

„Balatonfüreden rendezték meg pénteken az I. Hazai Űrkongresszust, amelyen részt vett Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára. Üzletfejlesztési és partnerségi tapasztalatcsere valamint Magyarország űripari tevékenységének bemutatása zajlott.

Mióta Magyarország csatlakozott az Európai Űrügynökséghez (ESA), jelentősen bővültek a hazai űrtevékenység anyagi forrásai, az ESA felzárkóztatást segítő programja keretében pedig jelentősen növekedett a hazai közreműködők részvétele az európai programokban.

Stratégiai cél a nemzetközi kapcsolataink szélesítése az űriparban is, ezért egyre több ESA programba kívánunk bekapcsolódni – mondta az államtitkár.

A közlemény szerint a pénteki konferencia jó alkalmat kínált a résztvevők számára üzletfejlesztési és partnerségi tapasztalatcserére és űripari tevékenységük bemutatására is.

A szakmai előadások mellett minden korosztály számára változatos programokkal készültek a szervezők, így például kolonizációs növény kóstoló, óriás térkép bemutató és VR programok is színesítették a konferenciát. Jelen volt Farkas Bertalan, Magyarország első űrhajósa valamint a következő magyar űrhajós Kapu Tibor kutatóűrhajós és a tartalékos kutatóűrhajós, Cserényi Gyula is.

Fábián Gergely felkérte a hazai űripari szereplőket, hogy vegyenek részt a minisztérium által indított űripari konzultációban, amely segíteni fogja a felelős minisztériumok munkáját a követendő stratégiák kidolgozásában valamint a szektor fejlesztésében…”

Forrás:
Űrkongresszust tartottak Balatonfüreden, több űrhajós is megjelent; Domján Anikó; Index.hu; 2024. június 7.

„Először rendezték meg Magyarországon a nagyközönség számára az I. Hazai Űrkongresszus Konferenciát a Balatonfüred Kongresszusi Központban 2024. június 7-én. Az esemény főszervezője az ORION Űrnemzedék Alapítvány volt, megvalósulását a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Neumann Technológiai Platform is támogatta. Az eseményen a magyar űrkutatás színe-java is jelen volt.

A rendezvény elsőként kapcsolja össze az űripar tudományos- és üzleti szereplőit, mindezt egy bárki számára látogatható, gyerekprogramokat is kínáló esemény keretében.

A kezdeményezés missziója, hogy elősegítse az információ- és tudásmegosztást. Mélyebb betekintést adjon az űrkutatás fontosságába, és ösztönözze a fiatalokat a tudományos és műszaki pályák iránti érdeklődésre. A rendezvény emellett biztosította a networking lehetőségét is a magyar űrkutatás prominens szereplői számára.

Az esemény ünnepélyes megnyitóján Fenyőfalvi Anett, az ORION Űrnemzedék Alapítvány elnöke mellett az esemény fővédnöke Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, valamint Dr. Bóka István, Balatonfüred Város Polgármestere is köszöntötte a résztvevőket.

Fábián Gergely államtitkár úr előadásában betekintést adott a hazai űripari szektort aktuális helyzetébe. Beszédében kiemelte, hogy a minisztérium fontos szerepet vállal a nemzetközi, elsősorban az Európai Űrügynökség – ESA projektekben való részvétel ösztönzésében, valamint a hazai űripari beszállítói hálózat versenyképességének növelésben. Kifejtette a magyar űrstratégia célkitűzéseit is, köztük a hazai űrszektor multiplikátor hatásának erősítését, az űrszolgáltatási szektor integrációs fejlesztését és a versenyképesség új technológiákon alapuló javítását.

Az egyedülálló szakmai programot tekintve, köreinkben köszönthettük Jim Christensent, a NASA magasrangú képviselőjét. Előadásából megismerhettük az ORION Űrnemzedék Alapítvány új oktatási anyagait, és a Giant Moon & Mars térképek nyilvános bemutatójára is ezen a konferencián került sor először.

A rendezvény keretében a nap folyamán az izgalmas előadások mellett a résztvevők megtekinthetik a kiállítók interaktív kitelepüléseit is. A Neumann Technológiai Platform standjánál információt kaphatnak többek között a technológiai koalíciók (5G, MI, Blockchain és drón) működéséről és szakmai munkásságáról, a jelenlegi hazai iparstratégiai és űripari fejlesztések irányába tett törekvésekről.

A Neumann Technológiai Platform képviseletében Szentgyörgyi Balázs ügyvezető és Dr. Vajda Viktor ügyvezető-helyettes is részt vett az eseményen.

A nap hátralévő részében a rendhagyó konferencia számos egyéb programmal is várja az érdeklődök táborát, megcsodálhatjuk az egyedülálló holdkőzet gyűjteményeket, kolonizációs növényeket. Csillagászati kiállításon és gyerekrajzversenyen vehetünk részt, ráadásul a szuperszonikus rakéták világába is betekintést nyerhettünk. Sőt mi több, találkozhattunk a HUNOR Magyar Űrhajós Program kiválasztott új kutató űrhajósával és tartalékosával!

Az esemény méltó megkoronázásaként pedig Farkas Bertalannal közösen tehetünk sétát az első magyar űrhajósunk és Valerij Kubaszov által állított emlékfához a Tagore-sétányon.”

Forrás:
Megnyitotta kapuit Magyarország I. Hazai Űrkongresszusa; Neumann Technológiai Platform; 2024. június 7.