Skip to main content
jogközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Csaknem felére mérséklődött a két éven túl elhúzódó peres ügyek száma országosan

Szerző: 2024. június 9.No Comments

„Hiába az elmúlt évek nehezítő tényezői, amilyen a koronavírus-járvány vagy a háború okozta nehézségek, a számok alapján remekel a Fővárosi Törvényszék. Majdnem felére esett például a két éven túli perek száma. Gondot okoz viszont az alkalmazotti munkatársak elvándorlása, és főleg a jegyzőhiány.
Az OBH elnöke elmondta: 2023-ban országosan csaknem 1,2 millió ügy érkezett a bíróságokra, ebből 332 ezer, az ügyek 28,3 százaléka a Fővárosi Törvényszékre, ezáltal tavaly a bírósági ügyek csaknem 33 százaléka itt volt folyamatban, ami 4,1 százalékos emelkedés a megelőző évhez képest. Viszont 40 százalékkal csökkent a két éven túli perek száma.

Senyei György kijelentette: a Fővárosi Törvényszék nemcsak ügyforgalom szempontjából kiemelkedő, de a legnagyobb létszámú bíróság is, hiszen 680 bíró és közel 1900 igazságügyi alkalmazott működik itt. Ez összeurópai szinten is kiemelkedő, hatalmas létszám – összegzett Senyei György, megjegyezve: az ügyek átlagos nehézségi foka is magasabb itt, mint más bíróságokon.

A legtöbb perben elfogadják az elsőfokú ítéletet

A Fővárosi Törvényszék 2023-as tevékenységét összegző eseményt az OBH vezetője azzal folytatta, hogy az elmúlt időszakban egyre több ítélet emelkedett jogerőre első fokon, azaz a jogkeresők egyre nagyobb arányban fogadják el a bírósági döntést. Ez az arány szinte minden szinten és minden ügyszakban pozitívan változott. A Fővárosi Törvényszék kiemelkedik a digitális alkalmazások használatában is: az intézménynek 26 távmeghallgatásra alkalmas tárgyalóterme van, amelyekben 2023 során 4503 távmeghallgatást tartottak. Ez „lenyűgöző” szám” – mondta Senyei György, aki kitért arra is, hogy az alkalmazotti munkatársak elvándorlása viszont az ország összes bíróságán gondot okoz, és „egyértelműen anyagi okai vannak”. A jegyzőhiány pedig már extrém méreteket öltött a Fővárosi Törvényszéken, és általánosságban is veszélybe kerülhet miatta a bíróságok működése.

Az elmúlt években a működést erősen befolyásolta a koronavírus-járvány elleni védekezés, majd az azt követő rezsiválság, ami takarékossági intézkedéseket tett indokolttá.

Darabra és arányában is kevesebb az elhúzódó per

Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke az ügyforgalomról szólva elmondta: az elmúlt évben 194 443 ügy érkezett a bíróságra, ebből 11 ezer volt peres ügy, több mint 5 százalékkal emelkedett a nem peres ügyek száma, összesen 183 439 volt. A két-, illetve ötéves időtartamot meghaladó ügyek „darabszámban és százalékos mértékben is” érezhetően csökkentek.

Kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetközi kapcsolatok fenntartására is, ám nagy kihívás, hogy már készülnek a digitális állampolgárság bevezetésével, illetve az ingatlan-nyilvántartás átalakításával összefüggő változásokra.”

Forrás:
Majdnem felére esett a két éven túli perek száma – jó formában a Fővárosi Törvényszék; Világgazdaság; 2024. június 4.