Skip to main content
Internetmédia

Digitális leépülés

Szerző: 2024. június 9.No Comments

„Egy új kutatás kimutatta, hogy meglepő sebességgel tűnnek el az internetről a weboldalak, már a tavaly még elérhető helyek 8 százaléka sincs sehol.

A Pew Research Center friss kutatása valamelyest árnyalja a kijelentést, miszerint „ami egyszer kikerül az internetre, az ott is marad”, ugyanis a 2013-ban még létező honlapok 38 százaléka már nem hozzáférhető, de a 2013 és 2023 között bármikor, legalább egy rövid ideig létező weboldalak negyede is nyomtalanul eltűnt már – írja a HVG.

Már nevet is kapott a jelenség: digital decay, azaz digitális hanyatlás.

Ez azt jelenti, hogy az egykoron létező oldalakra mutató hivatkozások ma már egyszerűen nem működnek. Ilyesmibe bárki belefuthatott már, hiszen a közösségi médiában korábban megosztott hivatkozások, vagy éppen a Wikipédián megadott források sokszor vezetnek a semmibe.

Magyarországi példákat is felhoz a lap: a zoom.hu és a vs.hu is két megszűnt internetes újság, már az archívumuk sem létezik. Ezek viszonylag rövid ideig éltek, de erre a sorsra jutott a Heti Válasz online felülete, a valasz.hu is, pedig ez egy évtizedes múlttal rendelkező kiadvány volt.

Hasonló tendencia figyelhető meg a közösségi médiás bejegyzéseknél is: az X-en (a néhai Twitteren) közzétett posztok egyötöde néhány hónap után elérhetetlenné válik. Ennek oka lehet az, hogy a fiók tulajdonosa privátra állította az elérhetőségét, vagy egyszerűen csak törölte a bejegyzést. Ezzel például akkor lehet szembesülni, amikor egy cikkbe ágyazott poszt helyén csak egy hibaüzenet jelenik meg.

Hozzáteszik, egy digitális forrásokra támaszkodó publikáció esetén sem veszi ki magát szerencsésen, ha a forrásjegyzékben feltüntetett linkek túlnyomó többsége már nem elérhető.”

Forrás:
Megdöbbentő méreteket öltött a digitális hanyatlás: már az internet sem a régi; Infostart; 2024. június 5.
When Online Content Disappears. 38% of webpages that existed in 2013 are no longer accessible a decade later; Pew Research Center; 2024. május 17.