Skip to main content

„Immár 30 éve jelenteti meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves összefoglaló kiadványát, a Magyarországot. A könyvsorozat korábbi darabjaihoz hasonlóan a kiadvány idén is számba veszi hazánk legfontosabb gazdasági, társadalmi és környezeti mutatóit, de kitekintést nyújt a nemzetközi folyamatokra is. A kötet a KSH kiadványtárából megrendelhető.

Megjelent a Magyarország, 2023 című kiadvány, a KSH évente közzétett kiadványsorozatának 30. darabja. A kötet áttekintést nyújt a hazai makrogazdasági környezetről, a magyar gazdaság ágazatonkénti teljesítményéről, bemutatja társadalmunk legfontosabb jellemzőit – köztük a munkaerőpiaci viszonyokat, a demográfiai helyzetet, a lakosság életkörülményeit –, továbbá a digitalizáció, a környezet és az energiagazdálkodás legfontosabb mutatóit. A kiadvány elsősorban a 2023-as hazai adatokra és folyamatokra koncentrál, de a közelmúlt releváns tendenciáit is bemutatja, illetve a nemzetközi kontextusra is kitér.

A kötet hét fejezetben, több mint kétszáz oldalon, mintegy 160 szemléletes ábrával és grafikonnal illusztrálva mutatja be hazánk legfontosabb gazdasági és társadalmi jellemzőit és a közelmúlt változásai alapján kirajzolódó trendeket. Kiderül például, hogy a foglalkoztatási arány a munkaerő-felmérések 1992-es elindulása óta tapasztalt legmagasabb értékre, 74,8 százalékra nőtt 2023-ban, 4,4 százalékponttal meghaladva az uniós átlagot. Jelentősen javult a termék-külkereskedelmi egyenleg is: a 2022-es deficit után 2023-ban 9,2 milliárd eurós aktívum keletkezett, ami az euróban közölt adatokat tartalmazó idősor 1999-es kezdete óta a második legmagasabb érték.

A Magyarország, 2023 című kötet a KSH kiadványtárából megrendelhető.

Forrás:
Megjelent a KSH éves összefoglaló kiadványsorozatának idei kötete, a Magyarország, 2023, 2024.06.11.; Központi Statisztikai Hivatal (KSH); 204. június 11.

„A geopolitikai feszültségek 2023-ban is beárnyékolták a gazdasági folyamatokat, 0,9%-kal csökkent a bruttó hazai termék. Az inflációs nyomás fokozatosan enyhült, de az éves szinten 17,6%-os fogyasztóiár-növekedés a reálkeresetek és a fogyasztás csökkenéséhez vezetett, továbbá negatívan befolyásolta a beruházási döntéseket. A gazdasági nehézségek ellenére a foglalkoztatottság rekordmagasra emelkedett. 2023-ban tovább csökkent a halálozások és a születések száma, a szülőképes korú nők létszámának fogyása mellett.
Tartalomjegyzék
Mintaoldalak
Archívum
Kapcsolódó adatok (.xlsx)

Forrás:
Magyarország, 2023; Központi Statisztikai Hivatal (KSH); 2024. június 11.