Skip to main content
Európai Uniópolitika

Az uniós országok vezetőinek nem hivatalos ülése, 2024. június 17.

Szerző: 2024. június 23.No Comments

Főbb eredmények

Az európai parlamenti választásokat követően az uniós vezetők megbeszéléseket kezdtek a következő intézményi ciklusról, többek között az Unió vezetői pozícióiról is.

Az Európai Tanács központi szerepet játszik a magas rangú uniós tisztségek betöltése tekintetében, mégpedig:

  • megválasztja az Európai Tanács elnökét
  • javaslatot tesz az Európai Bizottság elnökének jelölt személyre
  • kinevezi az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét

Az ülés alkalmat kínált arra, hogy áttekintsék a választások eredményeit, és előkészítsék a következő, június 27–28-i uniós csúcstalálkozón meghozandó döntéseket. Következő lépésként Charles Michel elnök tovább folytatja majd a megbeszéléseket, és tárgyalásokat kezdeményez az Európai Parlamenttel és az uniós országokkal.

„Igen lényeges, hogy biztosítsuk a folyamat átláthatóságát és inkluzivitását. Az én feladatom annak biztosítása, hogy minden vezető azonos szintű információval és értesüléssel rendelkezzen. Ennek céljából fontos volt ez az ülés.” – Charles Michel nyilatkozata a vezetők nem hivatalos ülését követően

A jelölési eljárások mindegyikét az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) határozza meg, amely az EU egyik alapító szerződése. Az Európai Tanács ezzel kapcsolatos döntésének tükröznie kell az EU sokféleségét a földrajzi elhelyezkedés, az országméret, a nem és a politikai hovatartozás tekintetében.

Az üléshez kapcsolódó dokumentumok

Az ülés nyomán készült dokumentumok

Forrás:
A vezetők nem hivatalos ülése, 17 június 2024; Európai Tanács; 2024. június 17.