Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitikaszakirodalomtechnikatudomány

Kormányzás mesterséges intelligenciával. Készen állnak-e a kormányok?

Szerző: 2024. június 23.No Comments

„Az OECD-országok egyre nagyobb erőfeszítést tesznek azért, hogy megértsék, hogy az MI a használatával hogyan lehet javítani a közigazgatás működését. Általános vélekedés szerint az MI alkalmazása a közszférában növelheti a termelékenységet, a közszolgáltatások reagálóképességét és erősítheti a kormányok elszámoltathatóságát. A kormányoknak azonban mérsékelniük kell a potenciális kockázatokat is, és ki kell alakítaniuk a megbízható mesterséges intelligencia fejlesztése és működtetése számára kedvező környezetet.
Az OECD szakpolitikai dokumentuma felvázolja az MI-rendszerek közszférában és a közszféra által történő fejlesztésével, használatával és alkalmazásával kapcsolatos legfontosabb tendenciákat és szakpolitikai kihívásokat.
1. Tárgyalja a mesterséges intelligencia közszférában történő alkalmazásával kapcsolatos lehetséges előnyöket és konkrét kockázatokat.
2. Vizsgálja, hogy a mesterséges intelligencia hogyan használható a közszférában a termelékenység, a reagálóképesség és az elszámoltathatóság javítására.
3. Áttekintést nyújt a legfontosabb szakpolitikai kérdésekről, és példákat mutat be arra, hogy az egyes OECD-országok hogyan kezelik ezeket.”

Forrás:
Governing with Artificial Intelligence; OECD, Artificial Intelligence Papers; 2024. június 13.