Skip to main content
Európai UniógazdaságInternetpolitikatársadalom

Elmaradnak digitális céljaik teljesítésétől az EU tagállamok

Szerző: 2024. július 8.No Comments

„Az EU elmarad a 2030-ig kitűzött digitális célok teljesítésétől, különösen a csatlakoztathatóság és a digitális készségek terén – áll az Európai Bizottság legújabb, a digitális évtized helyzetéről szóló jelentésében, amelyet kedden tettek közzé.

Az Európai Bizottság legújabb jelentése szerint a tagállamok elmaradnak a Digitális Évtized céljaitól. A politikai program 2030-ig Európa „emberközpontú” digitalizációját kívánja javítani, és mérhető célokat tűz ki a csatlakoztathatóság, a technológia elterjedése és a munkaerő képzettségének fejlesztése terén. Az évente közzétett jelentés értékeli a tagállamok által e mérhető célok megvalósításában elért eredményeket. A jelentés megállapításaira reagálva a tagállamoknak december 2-ig felül kell vizsgálniuk nemzeti ütemterveiket, hogy azok összhangban legyenek a szakpolitikai program célkitűzéseivel.

A 2023-as adatok alapján a háztartásoknak csak 64%-a rendelkezik hozzáféréssel a gigabites összeköttetéshez elengedhetetlen üvegszálas hálózatokhoz, ami elmarad a program által 2030-ra kitűzött teljes lefedettségtől. Az európai vállalatok körében a mesterséges intelligencia, a felhő és a Big Data alkalmazása jóval elmaradt a digitális évtizedben kitűzött 75%-os céltól. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2030-ra a vállalkozásoknak csak 64%-a használ majd felhőt, 50%-a Big Data-t és csak 17%-a mesterséges intelligenciát – figyelmeztetett a Bizottság.

Az EU lakosságának mindössze 55,6%-a rendelkezik alapvető digitális készségekkel, ami elmarad a 16-74 évesek körében kitűzött 80%-os céltól. „Semmiképpen sem lehetünk sikeresek az átalakulásban, ha nem biztosítjuk, hogy az emberek rendelkezzenek a szükséges készségekkel” – hangsúlyozta a Bizottság tisztviselője a sajtótájékoztatón. Az előrejelzések szerint 2030-ra az EU-ban 12 millió IKT-szakértőre lesz szükség, és a nemek között tartósan egyenlőtlen a nők és a férfiak aránya. A Digitális Évtized célkitűzése 20 millió foglalkoztatott szakember. Jó hír azonban, hogy az elektronikus személyazonosítás elérhetősége az EU lakosságának 93%-ával közel áll a 100%-os célértékhez.

A jelentés hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a kkv-k ösztönözzék az innovatív digitális eszközök – különösen a felhőalapú és a mesterséges intelligencia – alkalmazását, és további befektetéseket mozgósítsanak a nagy növekedési potenciállal rendelkező startupokba. További kihívást jelent a digitális technológiák korlátozott elterjedése a nagyvárosokon kívül. E probléma megoldása érdekében alapvető fontosságú az európai szereplők közötti, határokon átnyúló és helyi szintű együttműködés előmozdítása – áll a jelentésben. A Bizottság sürgette a tagállamokat, hogy fogadjanak el „átfogó megközelítést” a digitális készségek fejlesztésére az oktatás minden szintjén, és ösztönözzék az érdeklődést a tudományos és műszaki tudományok iránt, különösen a nők körében.”

Forrás:
Elmaradnak digitális céljaik teljesítésétől az EU tagállamok; SG.hu; 2024. július 3.